Herrasmiesten peli on siirtynyt internetiin

Shakki vaatii pelaajalta samoja ominaisuuksia kuin mikä tahansa urheilu. Harva kuitenkaan mieltää shakkia urheiluksi, sillä siitä puuttuu fyysinen ponnistelu. Kirjeshakki on tehnyt tilaa internetpeleille, joiden pelaaminen on pitkään harrastaneenkin mielestä vaivatonta.

pelit
Shakkilauta ja nappulat.
Hanna Poikolainen / Yle

Shakki (siirryt toiseen palveluun) on yksi maailman vanhimmista peleistä, ja se on aikojen saatossa päätynyt Kansainvälisen olympiakomitean hyväksymäksi urheilulajiksi. Olympialaisissa shakki ei kuitenkaan ole kilpailulajina, sillä siitä puuttuu sääntöjen vaatima fyysinen elementti.

Shakissa ei tuurilla pärjää. Laji on sen verran vaativa, että perustaitojen lisäksi shakin pelaajan on opiskeltava myös lajin hienouksia, mikäli haluaa pärjätä edes välttävästi. Kirjallisuuden lisäksi tietoa löytyy internetistä, missä pääsee myös pelaamaan shakkia.

– Netissä tulee paljon pelattua, kun se on niin vaivatonta. Ja sieltä on lisäksi helppo katsoa esimerkiksi erilaisia loppupelitilanteita ja opetella niitä kaikessa rauhassa, Purmonen kertoo.

Aiemmin shakkia pelattiin myös kirjepelinä: pelaajilla oli oma pelilauta, jossa omien nappuloiden lisäksi liikuteltiin kilpakumppanin nappuloita, ja siirrot ilmineerattiin toiselle kirjeen välityksellä.

Sivukaappaus netin shakkipelisivulta.
Yle

Internetistä löytyvä tieto on johtanut siihen, että kiusaus analysoida toisen osapuolen siirtoa netin avulla on käynyt liian suureksi. Jorma Purmonenkin luopui kirjeshakin peluusta internetin vuoksi.

– Huomasin joidenkin käyttävän tietokonetta apunaan. Sen huomasi siitä, että peli alkoi olla liian virheetöntä ja täydellistä.

– Mutta ei tämä shakki nyt niin totista puuhaa ole, että moisesta kaveruus olisi mennyt. Tämä on kuitenkin herrasmiesten peli, Purmonen vakuuttaa.

Tutun pelikaverin tutut kuviot

Parinkymmenen aktiivisen Kajaanin Shakinystävän joukko tuntee toistensa pelityylin varsin hyvin, ja niinpä esimerkiksi Jorma Purmosen ja Pekka Ruotsalaisen viiden minuutin pikapeli oli vauhdikasta katsottavaa.

– Tässä on tarkkaan seurattava peliä, kun tuo aika on niin rajallinen, naurahtaa Ruotsalainen.

Pitkään keskenään pelannut kaksikko ei vähästä hätkähdä, ja usein hyvän kilpakumppanin siirrot osaa aavistaa jo ennakkoon.

Huomasin joidenkin käyttävän tietokonetta apunaan. Sen huomasi siitä, että peli alkoi olla liian virheetöntä ja täydellistä.

Jorma Purmonen

– Kyllä se aika lailla menee niin, että samoja kuvioita pelataan. Se johtuu siitä, että shakki on teoriaa ja pitää tietää mitä tekee. Mutta ei sitä hätkähdä sitäkään, jos kaveri on jostain oppinut jonkun uuden sommitelman, Purmonen tuumii.

Suomessa järjestäytyneitä shakin harrastajia oli vuoden 2006 tiedon (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin 1 500 ja aktiivisimmat ovat Uudellamaalla, Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla. Kainuussa harrastajajoukko on pieni, mutta aktiivinen. Maakunnan suurin seura on Kajaanin Shakinystävät, ja kaupungissa shakkiharrastuksella onkin pitkät perinteet.

Aikoinaan Kajaanissa toimi Kajaanin Shakkikerho, Kajaanin Työväen Shakkikerho ja olipa VR:n väelläkin oma kerhonsa. Vuoden 1957 suomalaisten shakin pelaajien äänenkannattaja Suomen Shakki (siirryt toiseen palveluun) kertoi helmikuun numerossaan, että Kajaanin Shakkikerho kokoontui legendaarisella Ravintola Seurahuoneella tiistaisin klo 19 – 24.

Nykyään Kajaanissa toimiva Shakinystävät kokoontuu myös pelaamaan säännöllisesti tiistai-iltaisin.