Patria-syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa

Hämeenlinnassa toimivan käräjäoikeuden päätös on Suomessa ensimmäinen oikeuden päätös, joka koskee Patrian ja Slovenian välisiä kauppoja. Patria myi vuonna 2006 Slovenialle panssariajoneuvoja, ja sitä on epäilty vastapuolen lahjomisesta.

Kotimaa
Patrian valmistama AMV-panssariajoneuvo.
Pekka Sakki / Lehtikuva

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on hylännyt puolustuskonserni Patrian entistä johtoa vastaan nostetut syytteet.

Oikeus katsoi jääneen näyttämättä, että vastaajat olisivat osallistuneet väitetyllä tavalla lahjusten lupaamista tai antamista koskeviin järjestelyihin siten, että heidän voitaisiin katsoa toimineen rikoksen tunnusmerkistön edellyttämällä tavalla tahallaan.

Käräjäoikeus katsoo kuitenkin, että vastaajien syyllistymisestä syytteessä kuvattuun tekoon jää varteenotettava epäily.

Suomen valtio määrättiin korvaamaan vastaajille aiheutuneita oikeudenkäyntikuluja yli miljoona euroa.

Tapauksessa on kyse Patrian ja Slovenian välisestä panssariajoneuvokaupasta vuodelta 2006. Syyttäjän mukaan kaupan yhteydessä suoritettiin maksuja, jotka oli tarkoitettu slovenialaisen sopimusosapuolen lahjomiseen.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe piti jutun suomalaisina päätekijöinä Patria-konsernin silloista toimitusjohtajaa Jorma Wiitakorpea, tytäryhtiö Patria Vehiclesin kaupan aikaista toimitusjohtajaa Heikki Hulkkosta sekä kolmea muuta Patrian silloista operatiivista johtohenkilöä.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä oli vaatinut Patria-konsernin neljälle entiselle palkkajohtajalle kahden vuoden vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta. Lisäksi syyttäjä vaatii nimensä Patria Vehicles Oy:stä Patria Land Services Oy:ksi muuttaneelle yhtiölle satojen tuhansien eurojen yhteisösakkoa.

Suomen valtio omistaa suurimman osan Patria-konsernista.

Sloveniassa ja Itävallassa jo alioikeuden tuomiot

Patrian Slovenia-sotkuja on selvitelty kolmen maan yhteistyönä.

Suomen, Slovenian ja Itävallan syyttäjät ovat sopineet työnjaosta siten, että kukin valtio selvittää asian omien kansalaistensa osalta. Kanta-Hämeen käräjäoikeus totesi,että se ei antanut painoarvoa muiden maiden oikeusprosesseille. Sen mukaan vastaajien syyllisyyskysymys on ratkaistavat Suomen rikoslain perusteella.

Sloveniassa alioikeus tuomitsi viime vuoden kesäkuussa useita slovenialaisia johtavia virkamiehiä lahjusrikoksesta. Tuomittujen joukossa oli myös maan entinen pääministeri Janez Jansa. Jansa sai kahden vuoden ehdottomaan vankeusrangaistuksen. Jansa on valittanut tuomiostaan ylempään oikeusasteeseen.

Myös itävaltalainen konsultti on jo saanut kotimaansa alioikeudessa kovan vankeustuomion osallisuudesta samaan lahjontakokonaisuuteen. Myös tästä tuomiosta nostettu valitusprosessi on kesken.