Tuberkuloosia löytyy kouluista vuosittain

Infektiolääkäri Risto Pietikäinen sanoo, että kouvolalaisessa koulussa ilmennyt tuberkuloositapaus ei ole poikkeuksellinen. Tautia levittävät mm. maahanmuuttajat. Suomalaisista lapsista tubirokotteen saavat vain riskiryhmät, koska tuberkuloosi on kantaväestöllä harvinainen.

Kotimaa
Stetoskooppi lääkärin vastaanotolla.
Vilja Vehkaoja / Lehtikuva

Suomen kouluista löytyy vuosittain tapauksia, joissa oppilas on sairastunut tuberkuloosiin. Viimeksi tuberkuloosiin sairastui Kouvolassa sijaitsevan Tornionmäen koulun oppilas.

– Tapaus ei ole kovin poikkeuksellinen. Näitä ilmenee kouluissa vuosittain ainakin yksi, sanoo infektiolääkäri Risto Pietikäinen Kymenlaakson sairaanhoitopiiristä.

Edellinen tapaus löytyi viime vuonna Turusta. Kymenlaakson kouluissa tuberkuloosia ei ole esiintynyt niin, että sairastunut olisi altistanut luokkatovereitaan ja opettajiaan.

Sairastuneen kanssa lähikontaktissa olevista noin kolmannes altistuu taudille ja altistuneista joka kymmenes saa jossain elämänvaiheessa taudin.

– Nyt tutkimme, onko muissa lapsissa tai opettajissa erityisen alttiita ihmisiä, jotka voivat sairastua herkemmin kuin muut. Todennäköisesti mitään ei löydy, Pietikäinen rauhoittelee.

Siitä, että tauti alkaisi levitä epidemiaksi siellä koulussa, ei ole vaaraa.

Risto Pietikäinen

Tuberkuloosi puhkeaa vuosia tartunnan jälkeen

Tauti ei voi levitä välittömästi epidemiaksi, sillä se puhkeaa yleensä vasta myöhemmällä iällä. Tuberkuloosiin sairastuvat yleensä vanhukset, jotka ovat olleet sodan aikana lapsia. Tuolloin tuberkuloosia oli Suomessa runsaasti. Sairaus puhkeaa, kun vastustuskyky vanhemmiten heikkenee.

– Siitä, että tauti alkaisi levitä epidemiaksi siellä koulussa, ei ole vaaraa.

Tautia ilmenee myös päihdeongelmaisilla ja maahanmuuttajilla.

– Lisäksi tulee yllättäviä tapauksia suomalaisilla lapsilla, joilla ei pitäisi olla mitään yhteyttä tautiin.

Oireita ovat yskä, laihtuminen ja kuumeilu

Suomeen tautia tuovat ne maahanmuuttajat, joiden kotimaassa tuberkuloosi on hyvin yleinen. Tubirokote on ollut yleisessä rokotusohjelmassa, mutta siitä luovuttiin, koska tauti on kantaväestössä hyvin harvinainen.

– Nykyään rokotetaan vain ne, joiden arvellaan joutuvan tekemisiin tuberkuloosia kantavien ihmisten kanssa. Rokote suojaa lapsuusiän tuberkuloosilta, mutta aikuisena suoja on vähäisempi.

Tuberkuloosin oireita ovat pitkittynyt yskä, yleinen väsymys, laihtuminen ja kuumeilu.