Kovaa peliä porraskäytävässä – naapurisodassa tärkeintä on riitely, ei asia

Suurin osa taloyhtiön naapuririidoista käydään periaatteesta. Kun riidan syy poistuu, keksitään seuraava tilalle. Uusin trendi on valittaa auringonotosta parvekkeella.

Kotimaa
Kyttääjä porraskäytävässä
Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

Isännöintiliiton lakiasiantuntija ja Pihaparlamentti-nettisivuston ylläpitäjä Marina Furuhjelm on kuullut vuosien varrella kaikki kauheudet. Hän kouluttaa isännöitsijöitä ja taloyhtiöiden hallituksen puheenjohtajia ymmärtämään paremmin asukkaiden oikkuja.

– Tuntuu, että monet ihmiset elävät riidoista. Riidellään riidan takia. He suorastaan kaipaavat sitä. Jos poistaa riidan syyn, he löytävät heti uuden.

Furuhjelmin mukaan selvästi yli puolet naapureiden välisistä kähinöistä ovat syytöksiä vailla perusteita. Asukkaat eivät useinkaan tuohtumukseltaan edes ymmärrä, että heillä ei ole mitään voitettavaa.

– Muutaman kympin autopaikan takia riidellään hovioikeuteen asti ja maksetaan jopa 30 000 euron kulut, ihan vain periaatteesta. Tunnistan ”tavataan oikeudessa” -tyypin, kun sellaisen tapaan, Furuhjelm sanoo.

Parvekevalittajat ja vessavalvojat

Naapuririidoillakin on trendinsä. Parveketupakoinnin ja parvekegrillauksen rinnalle on uutena parvekeongelmana tullut auringonotto. Paidattomat miehet ja bikinipukuiset naiset ovat parina viime kesänä käyneet joitakin hermoon.

– Ongelma on silloin jossain muualla. Stressitaso on niin kireällä, että se on se viimeinen tippa, Furuhjelm toteaa.

Jatkuvampia valituksen aiheita ovat naapureiden yölliset vessanvedot, suihkussa käynnit ja porraskäytävästä kuuluvat äänet. Vuorotyön tekijöillä on kuitenkin oikeus tulla kotiin illallakin.

– Eräs myöhään töistä tuleva rouva soitti hätääntyneenä, kun oli saanut taloyhtiöltä varoituksen. Rouvan mikroaaltouunin ”plim”-ääni häiritsi naapureita.

Ruuanlaiton hajuista ei sen sijaan valiteta entiseen malliin. Perinteinen koiran haukkuminen taas saattaa olla aivan oikea haitta, jos se on jatkuvaa. Koirasta saatetaan valittaa kuitenkin myös sen vuoksi, että se on pelottavan näköinen.

Pianon pimputusta ja seksiä ryminällä

Marina Furuhjelm muistuttaa, että monet valituksista ovat tietenkin myös aiheellisia. Osa asukkaista jopa puree valittamatta hammasta, vaikka haitta olisi millainen.

– Saavatko lapset esimerkiksi harrastaa pianonsoittoa. Periaatteessa se kuuluu asumiseen. Flyygeliä 6–7 tuntia päivässä soittanut tyttö oli naapureille kuitenkin liikaa ja perheen vuokrasopimus purettiin.

Suomessa haetaan vuodessa noin 7 000 vaatimusta asukkaan häätämiseksi. Noin 1 500 saa lopulta lähteä. Häiriöitä yleisemmin syynä ovat kuitenkin maksamattomat laskut.

Häätöjä haetaan myös vauhdikkaan sukupuolielämän ystäville. Furuhjelmin mukaan seksiä saa kuitenkin harrastaa myös öisin. Valituksia tulee valtavasti.

– Tässä on tietysti se toinen puoli, että tietääkö henkilö itse, että se kuuluu ja haluaisiko hän ehkä tietää. Sen sijaan, että tehdään tästä riitaa, niin mentäisiin juttelemaan. Useimmiten naapuri ei tiedä, että hän häiritsee. Hänhän voi olla jopa kiitollinen.

Metelin aiheuttaa se vuokralainen tai ulkomaalainen

Isännöintiliiton Marina Furuhjelm sanoo, että osa valituksista on selvästi asenteellisia, jopa rasistisia. Kun ääntä kuuluu ja elämää pidetään, on häiriön aiheuttaja usein valmiiksi päätetty.

– Selvästi näkyy, että vuokralaisia kohtaan tehdään herkemmin valituksia kuin muista, ja ihan sama on ulkomaalaisia kohtaan.

Furuhjelm koki itsekin kerrostalossa asuessaan vaikeuksia. Sukunimi oli väärä.

– Mielenkiintoista on myös, miten nämä riidat käydään naapurien kesken. Ensin kirjoitetaan ja haukutaan Suomi24-keskustelussa, sitten valitetaan isännöitsijälle ja sitten tulevat ne lippulappuset. Ja sitten valitetaan vielä, että isännöitsijä ei tee mitään, Marina Furuhjelm toteaa.