Satamajäänmurtajan kiireisin kausi alkamassa

Oulun satamassa jäitä särjetään kaupungin omistamalla satamajäänmurtaja Tuuralla. Laivaa operoi Arctic Karhu Oy.

liikenne
Jäänmurtaja Tuura Oulun satamassa
Pekka Loukkola / Yle

Tuuran päällikkö Juha Ketola astui kipparin tehtäviin joulukuun 2013 alussa. Alus on miehelle tuttu, sillä Ketola tuurasi aiemmin edellistä pitkäaikaista kapteenia Matti Raatikaista. Vuonna 1971 valmistunut Tuura on 35 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Pääkoneita on kolme ja yli puolimetrinen jää särkyy kevyesti. Jäätilanteesta riippuen satamajäänmurtaja avustaa laivoja joulu-huhtikuun välisen ajan.

Oulun edustalla jäät kertyvät Vihreäsaaren satamaan.

- Vihreäsaareen jäät pakkautuvat yleensä talven mittaan. Lisäksi Oulujokisuussa, kun joki laskee mereen niin suppojäitä voi tulla sen paljon, että murtajalla on tekemistä, mutta kyllä tällä jäitä särkee, Juha Ketola kertoo.

Kyllä tällä jäitä särkee

Juha Ketola

Viime viikkojen pakkaset ovat muodostaneet Oulun satamien edustalle monikymmensenttisen jään. Tuura avustaa satamaan tulevia ja satamasta poistuvia laivoja. Pääosin satamajäänmurtajan työ on päivystämistä, mutta sitten kun laivat liikkuvat, alkavat työt. Aluksella on neljän henkilön miehistö.

Tuuran kippari Juha Ketolan mukaan kiire on hetkellistä.

- Kun laiva on lastattu, ajamme sen vierestä. Särjemme satama-altaan jäät siten, että laiva pääsee liikkumaan vähän. Pyörimme sen aikaa satamassa, että irtautumisen laiturista onnistuu turvallisesti ja laiva pääsee reitilleen, Ketola kertoo.