1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tuomas Holopaisen 15 vuoden haave valmiina – seuraavaksi Nightwish-levyn kimppuun

Nightwishin Tuomas Holopaisen pitkäaikainen haave tehdä soundtrack Don Rosan Roope Ankka -kirjasta on valmis. Albumi julkaistaan maailmanlaajuisesti huhtikuussa, albumilta poimitun singlen laulaa Tuomaksen elämänkumppani Johanna Kurkela.

Kuva: Tapio Laakkonen / Yle

Tuomas Holopainen on ollut koko ikänsä armoton Disney-fani. Hän haaveili jo vuonna 1999 tekevänsä eräänlaisen soundtrackin Don Rosan kirjoittamasta ja Roopesta kertovasta sarjakuva-albumista. Aikaa kuitenkin ehti vierähtää melkoisesti, ennen kuin haave toteutui.

Mikään muu ei inspiroi yhtä paljon kuin viime hetken paniikki.

Tuomas Holopainen

- Viisitoista vuotta siihen meni, ennen kuin oli resursseja ja aikaa tehdä tuo levy. Prosessi oli lähestulkoon yhden uuden Nightwish-levyn kokoinen, muttei aivan. Tällä levyllähän ei ole bändisoittoa, mutta kuoro- ja orkesteriosuuksia kylläkin. Sellainen kahden vuoden projekti, summailee Holopainen.

Tuomas Holopainen kirjoittaa itse sovitukset eri instrumenteille, sen sijaan kuoro- ja orkesterinuotit tekee nuotintaja. Monilta Nightwish-levyillä yhteistyötä tehnyt Richard Ignatovich hoitaa nuotit Lontoon kuoroille ja orkestereille. Roope-levystä ei tullut valmista aivan kertaheitolla:

- Levy saatiin miksattua viime marraskuun loppuun mennessä. Sitä kuunneltiin sitten pari viikkoa ja päädyttiin siihen, että miksataan uudestaan. Sitten se masteroitiin vielä neljä kertaa uudelleen, eli sama vanha kaava, nauraa Nightwishin sielu.

Albumilta irroitetun ensimmäisen singlen A Lifetime Of Klondike laulaa Tuomaksen elämänkumppani Johanna Kurkela. Taustalaulajana kuullaan Johanna Iivanaista, maukkaan kitarasoolon soittaa Mikko Iivanainen. Singlen kanssa julkaistaan myös video, jonka on ohjannut Ville Lipiäinen.

Seuraava Nightwish-levy työn alla

Roope Ankka -levyn ohella Tuomas on kirjoittanut koko ajan biisejä uudelle tulevalle Nightwish-albumille.

Yhdeksän biisiä alkaa olla valmiina.

Tuomas Holopainen

- Dead line on sellainen, että toukokuun alkuun mennessä pitäisi olla biisit valmiina ja sovitettuina, että pääsen demottamaan niitä. Bändin kanssa mennään kimppaan heinäkuun alussa ja aloitetaan treenit. Kunnianhimoinen tavoite on, että levy olisi valmiina vuodenvaihteessa. Julkaisu voisi olla kevättalvella 2015.

- Aikataulu hirvittää hieman, mutta toisaalta: Mikään muu ei inspiroi yhtä paljon kuin viime hetken paniikki, sanoo Tuomas.

Tulevan Nightwish-levyn sisältöä tai tyyliä Holopainen ei halua vielä tarkasti määritellä, mutta jotain suuntaviivoja on jo kerrottavana:

- Yhdeksän biisiä alkaa olla valmiina, Hietalan Marco kävi tuomassa pari kipaletta lisää. Vähitellen levy alkaa hahmottua. Teemalevy se ei ole missään tapauksessa kuten edellinen Imaginaerum oli. Eli eri aihepiireissä liikutaan, otamme bändin uusista jäsenistä Floorista ja Troysta kaiken irti. Mentäiskö tällä kertaa hieman teatraalisuudesta old school -meininkiin. Tosin nää fiiliksethän saattaa vielä muuttua matkan varrella.

Bändin jäsenillä alkaa olla jo kova halu päästää treenaamaan seuraavaa levymateriaalia. Nightwish elää ja voi hyvin.

Kiteeläiset kunnioittavat Tuomaksen ja Johannan yksityisyyttä

Tuomas Holopaiselle koti on paikka, jonne ei ole naistenlehtiä tai muutakaan mediaa päästetty. Muutamia vuosia sitten Tuomaksen koti Kiteellä oli melkoisen kiinnostuksen kohteena, talon lähistöllä pyöri tuntemattomia kameroineen. Viime vuodet on ollut rauhallisempaa, sanoo Tuomas:

- Aikoinaan näitä seikkailijoita oli, mutta kun pitää suunsa kiinni ja yrittää olla välittämättä, niin kiinnostus näyttää laantuvan.

- Privaattielämän haluaa pitää privaattina. Kyllähän meillä Johannan kanssa on sama osoite, mutta me ollaan sovittu, että julkisuudessa ei asiasta puhuta sen enempää. Toivottavasti myös ihmiset ymmärtävät sen.

Kiteeläisille Tuomas Holopainen ja Johanna Kurkela ovat tuttu näky. Paikkakuntalaiset osaavat kunnioittaa parin yksityisyyttä, sanoo Tuomas:

- Suorastaan liikuttavan hyvin.

Myös Johanna Kurkela kehui vuolaasti Kiteetä ja kiteeläisiä aiemmin Yle Pohjois-Karjalan haastattelussa:

- Täällä voi tuntea sellaista pieni talo preerialla -meininkiä, sanoi Johanna Kurkela.