Katja Ketun Kätilö kääntyy elokuvaksi Lapin ja Jäämeren maisemissa

Rovaniemeläissyntyinen kirjailija Katja Kettu on vilpittömän tyytyväinen menestyskirjansa Kätilön filmatisointiin. Suomen tunnetuimmat näyttelijät tähdittävät Antti J. Jokisen ohjaamaa elokuvaa, joka tulee ensi-iltaan ensi vuoden alussa. Kätilön aihe on pitkään vaiettu tabu, suomalaisen naisen ja saksalaisen upseerin rakkaus keskellä Lapin sotaa.

kulttuuri
Katja Kettu
Kirjailija Katja Kettu entisen kotikaupunkinsa maisemissa.Jarmo Honkanen / Yle
Katja Kettu
Kirjailija Katja Kettua haastattelee Anni Tolppi.

Kirjailija Katja Ketun entisessä kotikaupungissa ei ole montakaan seinää, joka olisi jäänyt pystyyn sodan jälkeen saksalaisten poltettua kaupungin tuhkaksi. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vielä pohjoisemmaksi, Petsamoon ja Jäämeren rannalle.

Katja Kettu osallistui elokuvan käsikirjoitukseen ja yksi tärkeä osa työtä oli saada elokuvaan aidon kuuloista puhetta.

- Tarina on jonkun verran muuttunut. Varsinkin työn loppuvaiheessa olen tehnyt dialogia, sillä ei tätä lappia kovin moni puhu. Käsikirjoituksesta tuli todella jännittävä, itsekin olen sitä lukiessa joutunut kynsiä pureskelemaan.

Rakkaus voittaa

Tarinassa liikutaan maailman äärilaidoilla ja äärikokemuksiin joutuvat myös saksalaisupseeri Johannes ja kätilö Helena. Vankileirin raakuuksien ja sodan epäinhimillisyyden yli nousee rakkaustarina, jonka Katja uskoo välittyvän myös elokuvan katsojille.

- Luotan Antti J. Jokiseen. Hänen kanssaan on puhuttu nimenomaan kauneudesta ja rakkaudesta raadollisen ympäristön vastapainona. Rakkaus voittaa ja on todella voimakas sekä vahva tarinaa kuljettava elementti. Uskon, että elokuvasta tulee hieno.

Elokuvaa tullaan kuvaamaan ainakin Kilpisjärvellä, Pallaksella ja tietysti Jäämerellä.