Janez Janša Patria-päätöksestä: Kummisedät eivät hallitse suomalaisoikeutta

Slovenian entisen pääministerin Janšan rinnalla tuomitun Ivan Črnkovičin mielestä Sloveniassa on nyt monta ihmistä, joilla on syytä hävetä.

Kotimaa

Slovenian entinen pääministeri Janez Janša kehuu Kanta-Hämeen käräjäoikeuden antamaa Patria-tuomiota. Oikeus hylkäsi tänään torstaina puolustuskonserni Patrian entistä johtoa vastaan nostetut syytteet lahjonnasta Slovenian kanssa tehdyssä kaupassa.

– Kummisedät eivät hallitse suomalaisoikeutta, Janša kirjoittaa Twitterissä julkaisemassaan viestissä.

Sloveniassa alioikeus tuomitsi kesäkuussa Janšan ja useita muita slovenialaisia lahjusrikoksesta. Kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen saanut Janša on valittanut tuomiostaan ylempään oikeusasteeseen.

Niin ikään lahjonnasta Sloveniassa viime kesänä tuomittu Ivan Črnkovič sanoo, että suomalaisoikeuden antaman tuomion jälkeen monella on Sloveniassa syytä hävetä.

– Etenkin tuomarin, joka on vastuussa oikeushistorian suurimmasta epäoikeudenmukaisuudesta, Črnkovič kommentoi Slovenian tietotoimiston STA:n mukaan.

Črnkovičin mielestä slovenialaisoikeuden käyttämä suomalainen todistusaineisto pitäisi hylätä. Myös Janšan asianajaja Franci Matoz katsoo, ettäKanta-Hämeen käräjäoikeuden tuomiolla pitäisi olla vaikutusta asian käsittelyyn Slovenian oikeuslaitoksessa.

Slovenian syyttäjälaitos ei ole kommentoinut Kanta-Hämeen käräjäoikeuden päätöstä muuten kuin sanomalla, että Suomen, Slovenian ja Itävallan oikeuslaitokset käsittelevät omia juttukokonaisuuksiaan itsenäisesti.

Itävallassa alioikeus langetti itävaltalaiselle konsultille kovan vankeustuomion osallisuudesta lahjontaan. Tuomiosta on valitettu.