Harvinainen alkalikiviainesreaktio viivästyttää Tampereen uintikeskuksen remonttia

Uimahallissa käytettävät kemikaalit ovat reagoineet betonin sisältämän kiviaineksen kanssa. Reaktio on rapauttanut allasta pahasti. Ennakoitua suuremmat korjaustyöt viivästyttävät uimahallin arvioitua valmistumista ainakin puolella vuodella.

uimahallit
Tampereen uintikeskuksen remontti
Marjut Suomi / Yle

Alkuperäisten suunnitelmien mukaisesti edennyt remontti pääsi uima-altaiden tasausbetonien purkuvaiheeseen syksyn 2013 aikana. Laadun varmistamiseksi jäljelle jääneestä betonista otettiin niin kutsutut vetokokeet, joista saatiin huonoja tuloksia.

Tehdyissä lisäselvityksissä betonirakenteissa ilmeni harvinainen alkalikiviainesreaktio, joka aiheuttaa lujuuskatoa. Uima-altaiden korjaustoimenpiteet jouduttiin keskeyttämään ja suunnittelemaan uudelleen.

Muutossuunnitelman tekemiseksi otettujen poranäytteiden perusteella selvisi, että altaan syvässä päässä betoni on vaurioitunut noin 15 senttimetrin syvyydeltä ja matalassa päässä noin 7 senttimetrin syvyydeltä. Seinän ja pohjan paksuus on yhteensä noin 40 cm.

Muissa kohteissa ei vastaavaa reaktiota havaittu

Rakennuttamispäällikkö Markku Kailannon mukaan rapautuminen johtuu siitä, että vedessä käytettävät kemikaalit ovat reagoineet betonin sisältämän kiviaineksen kanssa. Vastaavaa reaktiota ei havaittu esimerkiksi jokin aika sitten Pyynikin uimahallissa.

Ison altaan seinät ja pohja korjataan vesipiikkaamalla vaurioituneet osat pois.

Markku Kailanto

– Ison altaan seinät ja pohja korjataan vesipiikkaamalla vaurioituneet osat pois. Kun heikentyneet osat on purettu ne valetaan uudelleen, kertoo rakennuttamispäällikkö Markku Kailanto.

Tampereen kaupungin tiedotteessa arvioidaan, että uimahalli avattaisiin asiakkaille huhtikuussa 2015. Alkuperäisen aikataulun mukaan se olisi avattu jo kuluvan vuoden marraskuussa.