1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Johannes Virolainen olisi tänään satavuotias – katso filmikooste Elävästä arkistosta

Johannes Virolaisen syntymästä tulee tänään perjantaina kuluneeksi tasan sata vuotta. Juhlan kunniaksi valtiomiestä on muisteltu niin Vironperän museossa kuin Ylen Elävässä arkistossakin.

Kyllikki ja Johannes Virolainen kotonaan Lohjan Vironperällä vuonna 1998. Kuva: YLE / Arja Lento

Virkkalan kupeessa oleva Vironperä torkkuu vielä talviunta. Suuren talon huoneet ovat koleita, lämpö pidetään viidentoista asteen tuntumassa kunnes ovet taas toukokuussa avataan kesän yleisöryhmille. Juhlavuoden kunniaksi museoon odotetaan tavallista enemmän vipinää.

Lohjalaiset ottivat Karjalasta kotoisin olevan valtiomiehen omakseen, kun tämä vuonna 1952 hankki tilan haltuunsa ja nimesi sen lapsuuden uimapaikan mukaan Vironperäksi.

Nykyisellä emännällä, Irene Stenroosilla on lukemattomia rakkaita muistoja paikasta. Monet niistä liittyvät tunnetun isäntäparin tarinaan - joka myös kävijöitä kiinnostaa eniten.

- Kun Kyllikki vielä eli, niin ihmiset kysyivät heti bussin tullessa pihaan onko hän paikalla.

Huikeasta poliittisesta urasta muistuttavia esineitä riittää ihmeteltäväksi. Virolainen ehti olla kansanedustajana yli 40 vuotta. Hän laski pitäneensä yli 10 000 puhetta ja lähes jokaisesta puhematkasta kertyi muisto mukaan.

- Esineitä on valtavan paljon. Kun Kyllikistä tuli vuonna 1981 Vironperän emäntä, hän alkoi laittaa tavaroita järjestykseen ja perusti puhujamuseon.

Tuvan seinät on koristeltu pilapiirroksilla, jotka huvittivat Virolaisia suuresti.

- He eivät koskaan näistä suuttuneet, sen paremmin kuin tuon ajan sketsihahmoista. Johannes tosin valitti, että Kari piirtää hänet vähän turhan laihaksi.

Vieraita kävi huippupoliitikoista kauniisiin ja rohkeisiin

Vironperä on luonnostaan lehtometsää. Tiluksilta löytyy tammia ja vaahteroita, pohjoispuolelle Virolainen istutti havupuita. Stenroosin mukaan Virolaisen erityinen ylpeydenaihe oli Vironperän puutarha, jonka vaalimista nykypolvi on jatkanut.

- Puutarha on mun juttu ja asia, joka yhdistää Johannesta ja minua. Johanneksella oli tapana kuljetttaa ihmisiä täällä ulkona ja esitellä pihan puita. Kahvit juotiin usein lammen rannalla.

Vieraita Vironperässä riittikin ja parviseinä on koristeltu valokuvilla, joissa valtiomies poseeraa maailmantähtien kanssa. Virolainen  oli saippuasarja Kauniiden ja rohkeiden ahkera seuraaja ja sarjassa Macya näytellyt Bobbie Eakes piipahti Vironperällä faniaan tervehtimässä.

Virolaisesta itsestäänkin oli tulla viihdetähti - siitä muistona on vauhdikas otos Laura Voutilaisen kanssa ajalta, jolloin he yhdessä jakoivat myyntilistojen herruuden, nauraa Stenroos.

- Johannes lauloi nuorena Ylipppilaskunnan laulajissa ja hänellä oli hyvä ääni. Aina kun hän kulki ulkona, hän lauloi –mikä on tietysti karjalaismiehelle luontaista.

Virolainen maaniteltiin 90-luvun alussa levyttämään kansanlauluja, joita suomalaiset sitten hullaantuivat ostamaan kaksin käsin.

- Sitä hän vain nauroi, että lavoille häntä ei sentään saa.