Nieriä saattaa palata Saimaalle, tutkijoilla varovaista toiveikkuutta

Saimaan nieriäkannan elpymisestä on perusteltua toivoa. Nieriän istutuksista on saatu uutta tietoa ja toisaalta nyt nieriä on rauhoitettu koko vuoksen vesistössä.

nieriä
Saimaa nieriä tutkijan haavissa.
Saimaa nieriä tutkijan haavissa.Paavo Koponen / Yle

Nieriän luontaista lisääntymistä on havaittu Vuoksen vesistössä muuallakin, kuin Kuolimo -järvellä. Kestävää kantaa saadaan kuitenkin vielä odottaa.

– Se ainoa alkuperäinen kantahan on Kuolimossa. Onneksi sieltäkin on kuulunut viime aikoina tietoja, että se olisi siellä lisääntynyt ja on isojakin kaloja nähty. Se olisi ehkä vahvistumaan päin se Kuolimon kanta. Mutta sitten on näitä muutamia istutusjärviä, missä on todettu että nieriä on lisääntynyt, esimerkiksi Yövesi, Ruokovesi, Kolovesi, joihin on pitkään istutettu sekä tutkimuskaloja että sopimusviljelykaloja, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tukija Irma Kolari.

Vaikka nieriä jo lisääntyisikin luontaisesti, RKTL:n mukaan rauhoitukset ja kalaystävälliset pyydykset ovat paikallaan. Kanta ei kestä kalastusta vielä vuosiin.

– Yleensä se vaatii sen kaksi sukupolvea ja nieriällä se sukupolvi on tosi pitkä. Jos ne on seitsemänvuotiaita ennen kuin alkavat olla lisääntyviä kaloja, niin 14- 15 vuotta voi vähintäänkin viedä, Irma Kolari arvioi.