WinCapitan Keski-Pohjanmaan haaran tuomio viivästyy

Sijoitusklubin sotkujen selvittäminen on osoittautunut ennakoitua visaisemmaksi. Oikeus tarvitsee vielä kuukauden lisäaikaa asian selvittämiseen. Valtion korvausvaatimukset puolestaan käsitellään vasta, kun Korkein oikeus on saanut sovittu yhtenäisestä linjasta korvauksiin.

Kotimaa
Kuvassa oikeudenistunto käräjäoikeudessa
Helena Mehtala / Yle

Sijoitusyhtiö WinCapitan Keski-Pohjanmaan haaran oikeusjutun tuomio venyy helmikuun lopulle. Keski-Pohjanmaan käräjäoikeuden piti antaa ratkaisu jo perjantaina, mutta jutun laajuuden ja käräjäoikeuden työvoimatilanteen vuoksi marraskuun puolivälissä käsitellyn jutun tuomio ei ole valmistunut. Oikeuskäsittely kesti marraskuussa kuusi päivää.

Kokkolalaismiestä syytetään törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta tai toissijaisesti avunannosta niihin. Keskipohjalaisia asianomistajia on liki 50, osalla heistä on korvausvaatimuksia.

Valtion vaateet odottavat KKO:n ratkaisua

Syyttäjä on jättänyt oikeudelle myös 21 vaatimusta rikoksesta saadun hyödyn menettämisestä valtiolle. Vaatimukset vaihtelevat 6 000 ja liki 500 000 euron välillä. Nämä vaatimukset käsitellään erikseen kirjallisesti sen jälkeen kun pääkäsittelystä on tullut tuomio ja Korkein oikeus antaa ennakkopäätöksen muualla Suomessa annetuista ratkaisuista.

Hovioikeudet ovat antaneet korvausvaateista keskenään ristiriitaisia tuomioita. Asia on Korkeimman oikeuden käsittelyssä.

WinCapitan päätekijän Hannu Kailajärven saama tuomio törkeästä petoksesta on saanut lainvoiman, sen sijaan hän sai valitusluvan Korkeimpaan oikeuteen törkeästä rahankeräysrikoksesta saamaansa tuomioon.