1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalo: "Nykyelokuvat rakennettu amerikkalaispojan aivoille"

Elokuvaohjaaja Pirjo Honkasalon elokuva Betoniyö niittää menestystä. Elokuva kilpailee pääpalkinnosta Pohjoismaiden tärkeimmillä elokuvafestivaaleilla Göteborgissa. Suomessa Betoniyölle on ehdolla kymmenen Jussi-palkintoa. Viikonloppuna selviää, miten kisoissa käy. Honkasalon mielestä nykyään on yhä vaikeampi tehdä elokuvia aikuisille.

kulttuuri
Elokuvasta Betoniyö
Pirjo Honkasalon ohjaama Betoniyö perustuu Pirkko Saision samannimiseen romaaniin vuodelta 1981.Cinema Mondo

Mustavalkoinen_ Betoniyö _on elokuva väkivaltaan johtavasa sirpaleisesta mielestä. Pirjo Honkasalo (65v.) kertoo saaneensa elokuvastaan toistaiseksi lähes pelkästään hyvää palautetta Göteborgissa. Vain tanskalaisten reaktio oli yllätys, Honkasalo kertoo TV-nyttin haastattelussa.

-Tanskalaiset ovat olleet järkyttyneitä itsemurhasta elokuvassa, heille se on tabu. Se on yllättävää, kun ajattelee, miten vapaamielinen maa Tanska muutoin on, Honkasalo pohtii.

- Minä en usko, että itsemurha tarttuu, mutta se näyttää olevan tanskalainen myytti.

Elokuvateatterikokemus nykyään rakennettu 12-vuotiaan amerikkalaispojan aivorakenteelle.

Pirjo Honkasalo

Honkasalo epäileekin, että _Betoniyö _saattaa olla Göteborgin palkintoraadin makuun liian armoton tai ankara. Ylipäätään ohjaajan mielestä aikuisille, aikuiselle mielelle, on yhä vaikeampi tehdä elokuvia.

- Elokuvateatterikokemus on nykyään aika paljon rakennettu 12-vuotiaan amerikkalaisen pojan aivorakenteelle, Honkasalo toteaa.

Mieluummin merirosvo kuin hieno nainen

Pirjo Honkasalo kertoo Pepipi Pitkätossun vaikuttaneen siihen, että hänestä tuli elokuvaohjaja.

Tämä on merirosvon ammatti

Pirjo Honkasalo

- Lapsena oli suuri elämys lukea Pepistä, joka mietti, haluaako hän isona tulla mieluummin hienoksi naiseksi vai merirosvoksi. Peppi tuumasi, että mieluummin merirosvoksi. Taitaa olla Peppi Pitkätossun syy, että olen elokuva-alalla. Tämä on enemmänkin merirosvon ammatti.

Pirjo Honkasalo
Pirjo Honkasalo.Yle

Lapsuusmuisto tuli Honkasalon mieleen siitä, että Göteborgiin elokuvafestivaaleilla yhtenä teemana on venäläinen, hiljan vankeudesta vapautunut Pussy Riot -aktivistiryhmä ja presidentti Putin.

Taitaa olla Peppi Pitkätossun syy, että olen elokuva-alalla.

Pirjo Honkasalo

- Kun kuulin Greenpeace-tyttöjen merirosvoussyytteet ja Pussy Riotin huliganismisyytteet, niin tuntui, että haluan yhä enemmän olla merirosvo, Honkasalo sanoo.

- Rohkeitten naisten esiintulo antaa voimaa. Uskon, että he myöskin saavat muutosta aikaan. He ovat kaikki älykkäitä ja koulutettuja naisia, eivät mitään helppoja vastuksia Putinille, Honkasalo pohtii.

- Venäjällä alkaa olla aika kovat paineet demokratian lisäämiseen.

Lue seuraavaksi