Influenssakausi alkoi Lapissa - joka viides sairastuu

Talven ensimmäiset kausi-influenssatapaukset on havaittu myös Lapissa. Toistaiseksi tilanne on rauhallinen ja influenssakauden tartuntapiikki on odotettavissa vasta muutaman viikon päästä. Rokotteen ehtii vielä hankkia. Jos niin haluaa tehdä, olisi piikinhakureissulle syytä lähteä pian.

Kotimaa
Mies niistää nenäliinaan.
Arja Lento / Yle

Influenssa-aalto on yltänyt viime päivinä Lappiin saakka.

– Influenssakausi on alkanut, mutta toistaiseksi tilanne on rauhallinen Lapissa ja koko valtakunnassa, kertoo infektiolääkäri Markku Broas.

Rokote maksuton nyt lähes kaikille

Kausi-influenssa noudattelee tuttua kaavaa, ja muutama viikko rauhallisen alun jälkeen on odotettavissa tartuntapiikki.

– On laskettu, että keskimäärin 20 % väestöstä saa vuosittain kausi-influenssan. Influenssakauden ollessa huipussa tartunnan saamista on hyvin vaikea estää.

Nyt taudin voi vielä koittaa välttää hankkimalla rokotteen, joskin piikinhaun viimehetket alkavat olla käsillä. Lapin keskussairaalan infektiolääkäri Markku Broas kertoo, että rokotteet ovat uusien ohjeiden myötä maksuttomia lähes kaikille:

– Riskiryhmäläiset kuten pienet lapset, iäkkäät ja jonkin perussairauden kanssa elävät saavat rokotteen maksutta terveyskeskuksesta. Ilmaiseksi rokotteen saavat myös perusterveet, joiden lähipiiriin kuuluu riskiryhmäläisiä.

Perusterveiden ihmisten sairastuessa influenssaan tauti voi olla varsin lievä. Influenssa ei kuitenkaan ole mikä tahansa pikkuflunssa, vaan se voi vielä sairaalahoitoon ja näkyy myös kohonneena kuolleisuutena.

– Kyllä siihen liittyy vuosittain kuolleisuutta, varsinkin kun puhutaan iäkkäistä ihmisistä. Iäkkäillä riski kuolla influenssaan on moninkymmenkertainen perusterveisiin verrattuna.

Infektiolääkäri Broas kertoo, että tämän vuoden rokote näyttää purevan hyvin kiertäviin influenssakantoihin.

Käsidesin rutiinipumppausta ei tarvita

Influenssaa voi tautipiikin aikaan olla vaikea välttää. Jatkuva käsidesin pumppaaminen ei infektiolääkärin mukaan ole tarpeen, mutta rivikansalaisen pitäisi osata yskiä oikein.

– Käsidesi on ehdottoman tärkeä terveysalan yksiköissä, jossa kyse on potilasturvallisuudesta. Mutta kun puhutaan normikotitalouksista ja -työpaikoista, niin käsien saippuapesu on ihan riittävä. Ja tietysti yskimissäännöt, eli hyvät vanhat tavat tulisi muistaa. Eli ei pärskitä toisia kohden, vaan yskitään nenäliinaan tai vaikka kyynärvarteen, etteivät taudit pääse leviämään.