Lääkekannabista käytetään ainakin 15 Euroopan maassa – kannabistilanne kartalla

Lääkekannabiksen käyttö on sallittua ainakin 15 Euroopan maassa. Kannabiksen lääkekäytön ei kuitenkaan uskota merkittävästi yleistyvän, koska valmiste ei ole kivunlievittäjänä monille riittävän tehokas. Yle Uutiset kokosi kartalle tiedot eri maiden suhtautumisesta kannabikseen.

Ulkomaat

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Yksityiskäytöstä ei saa vankeutta.
Yksityiskäytöstä voidaan rangaista.
Klikkaamalla maata saat lisätietoa rangaistuskäytännöistä. Avaa kartta suurempana uuteen ikkunaan. Lähde: EMCDDA.

Yhä useammat Euroopan maat ovat laillistaneet kannabiksen lääkekäytön.

Lääkekannabis on sallittua ainakin Belgiassa, Hollannissa, Islannissa, Italiassa, Itävallassa, Norjassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Slovakiassa, Suomessa ja Tshekin tasavallassa.

Osassa maita lääkekannabis on kuitenkin laillista vain joissakin osavaltioissa.

Lääkekannabista käytetään muun muassa syövän ja MS-taudin aiheuttamien kipujen hoitoon. Myös esimerkiksi masennusta ja vakavaa astmaa on joissakin maissa hoidettu lääkekannabiksella.

Suomessa monet asiantuntijat eivät kuitenkaan usko lääkekannabiksen käytön yleistyvän erityisen paljon.

– En usko, että lääkekäyttö tulisi yleistymään merkittävästi. Lääkekannabis on teholtaan varsin vaatimaton ja tulee kysymykseen lähinnä tapauksissa, joissa muut keinot ovat vähissä, sanoo johtaja Erkki Palva Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta Fimeasta.

– Lääkekannabis ei ole ollut kansainvälisesti lääkevalvontaviranomaisten kesken mikään suuri puheenaihe, Palva jatkaa.

Suomessa lääkekannabista myönnettiin ensimmäistä kertaa erityisluvalla vuonna 2006. Sen jälkeen noin sadalle potilaalle on myönnetty erityislupa lääkekannabiksen käyttöön.

Reilu vuosi sitten sitten myyntiluvan saaneen Sativex-valmisteen käyttäjämäärästä ei ole vielä olemassa arviota.

– Lääkekannabiksesta ei tule mitään isoa lääketieteellistä apua laajoille potilasryhmille nyt käytössä olevilla valmisteilla, sanoo Helsingin yliopiston kipulääketieteen professori Eija Kalso.

Kansainvälisen kivun tutkimuksen järjestön IASP:n puheenjohtajakautensa juuri päättänyt Kalso huomauttaa, että lääkekannabiksesta tehtäviin ratkaisuihin eri maissa vaikuttavat yleisön painostus, lääketieteelliset faktat tehokkuudesta ja oletettavissa olevat riskit.

Osassa maita kannabiksen käyttö vähentynyt

Keskustelu kannabiksesta nousi jälleen laajasti otsikoihin, kun Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lausui, ettei kannabis ole alkoholia vaarallisempaa. New Yorker -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Obama piti myönteisenä Coloradon ja Washingtonin osavaltioiden päätöstä laillistaa kannabis.

Useimmissa Euroopan maissa kannabiksen hallussapito ja käyttö on laitonta. Rangaistuskäytännöt ja ylipäätään viranomaisten puuttuminen vähäisiin määriin kannabista vaihtelevat kuitenkin paljon.

EU:n huumausaineiden käyttöä valvovan viraston EMCDDA:n mukaan kannabikseen liittyvä lainsäädäntö onkin kiistellyimpiä huumepolitiikan kysymyksiä EU-maissa.

Huumausainelakien kevennykset ovat useimmiten liittyneet yksittäisen ihmisen käyttöön ja hallussapitoon.

Yle Uutiset on koonnut kartalle tietoja eri maiden rangaistuskäytännöistä ja siitä miten viranomaiset suhtautuvat kannabikseen.

Hollanti tunnetaan liberaalista huumepolitiikastaan, mutta useissa muissakin maissa kannabiksen käytöstä tai pienten määrien hallussapidosta ei käytännössä rangaista.

Portugalissa kannabiksen käytöstä, kaupasta ja hallussapidosta annetaan varoituksia tai sakkoja. Samankaltainen tilanne on myös Belgiassa ja Tshekin tasavallassa. Joissakin maissa rikosoikeusjärjestelmä on tärkeänä hoitoon ohjaajana.

EU:n huumausaineiden käyttöä valvovan viraston EMCDDA:n mukaan kannabiksen käyttö on jonkin verran vähentynyt maissa, joissa kannabiksen käyttö on ollut pitkään yleistä. Tilanne kuitenkin vaihtelee huomattavan paljon eri maiden välillä. Varsinkin monissa Itä- ja Keski-Euroopan maissa käyttö on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina.

EMCDDA arvioi, että vähintään 77 miljoonaa eurooppalaista aikuista on jossain elämänsä vaiheessa käyttänyt kannabista.