Venäjän talous sakkaa - vaikutukset tuntuvat jo Suomessa

Ruplan heikentyminen saattaa vähentää ostosmatkailua Suomeen. Venäläisille kuluttajille jää vähemmän rahaa ostaa ulkomaista tavaraa.

Kotimaa
Ruplia.
Yle

Venäjän taloudella ei mene hyvin. Itänaapurin talous kasvoi viime vuonna vain noin puolitoista prosenttia. Myös täksi vuodeksi odotetaan vain 1-2 prosentin kasvua.

- Venäjän vienti ei kasva, mutta myöskään investoinnit Venäjällä eivät kasva. Yksi syy on suurten investointiprojektien kuten Sotshin olympialaisten loppuminen, Lappeenrannan teknillisen yliopiston Venäjän talouteen keskittyvä professori Pekka Sutela sanoo.

Sutelan mukaan pitkään jatkuneelle valtiorahoitteiselle kasvulle pistetään nyt itänaapurissa jarruja.

- Valtion rahat on paljon tiukemmalla kuin ne on ollut pitkään aikaan. Enimmillään valtion budjettimenot kasvoivat lähes 20 prosenttia vuodessa. Viime vuonna ne kasvoi neljä prosenttia ja odotetaan, että tänä vuonna kasvu on samaa tasoa, Sutela sanoo.

Venäjän rupla on myös heikentynyt nopeasti. Viime syyskuussa yhdellä eurolla sai Venäjän keskuspankin kurssin mukaan lähes 43 ruplaa. Nyt eurolla saa jo 48 ruplaa.

Vaikutukset näkyvät jo Suomenkin puolella. Etelä-Karjalassa venäläisten uuden vuoden sesongin ostokset kasvoivat vain pari prosenttia, kun viime vuosina ollaan totuttu kymmenien prosenttia kasvuun.

Myös tammikuun lopulla venäläisiä on ollut tavallista vähemmän.

- Kaksi viime viikkoa on ollut hyvin hiljaista. Vaikea kuitenkin sanoa johtuuko se pelkästään ruplan arvon heikkenemisestä vai esimerkiksi kovista pakkasista, lappeenrantalaisen Galleria-kauippakeskuksen johtaja Sari Mustapää sanoo.

Myös pietarilainen Aleksandr Lappeenrannan kauppakeskuksessa on havainnut talouden tiukentuneen.

- Kyllä tiettyjä vaikeuksia on ollut.

Hän ei kutenkaan aio vähentää ostosmatkojaan Suomeen.

- Ei, päinvastoin tulemme useammin, koska täällä on laadukkaita tavaroita ja elintarvikkeita. Etsimme kaikki mahdollisuudet päästä Suomeen, Aleksandr vakuuttaa naureskellen.

Myös Venäjä-tietäjä Pekka Sutela uskoo, että venäläisten ostosmatkailulla Suomeen on tulevaisuutta, vaikka se hetkellisesti hiljentyisikin.

- Mielestäni ei ole mitään syytä odottaa ostosturismin romahtamista tai edes sen kasvun pysähtymistä. Mutta eräät kaikkein optimistisimmat odotukset jäävät varmaankin toteutumatta, Sutela sanoo.