Urheiluakatemia Tavastia tukee nuoria urheilijoita matkalla huipulle

Toimintaansa aloittava Urheiluakatemia Tavastia tukee nuoria kantahämäläisiä urheilijoita urheilun, koulunkäynnin ja työelämän yhdistämisessä. Seudullisen organisaation tavoitteena on myös varmistaa, että urheilijalla on käytettävissään osaava valmennus ja erilaisia asiantuntijapalveluja.

urheiluopistot
Pokaali nousee ilmaan.
AFP / Lehtikuva

Urheiluakatemia Tavastia toimii yhteistyössä Kanta-Hämeen alueen oppilaitosten, seurojen, lajiliittojen ja muiden sidosryhmien kanssa. Mukaan tulee alkuvaiheessa noin 120 nuorta urheilijaa Hämeenlinnan Lyseon lukion urheilulinjalta. Muita oppilaitoksia liittyy jatkossa toimintaan mukaan, kertoo Urheiluakatemia Tavastian koordinaattori Juha Liedes.

– Urheiluakatemiaohjelma on minun mielestäni loistava mahdollisuus nuorelle urheilijalle, joka pyrkii huipulle omassa lajissaan, yhdistää opiskelu, urheilu ja mahdollisesti sitten jatkossa työelämän asettamat haasteet.

Elokuussa urheiluseurat perustivat johtoryhmän kirjoittamaan Urheiluakatemian strategiaa, joka on nyt valmistunut ja rahoitus on haussa.

– Tällä hetkellä olemme siinä tilanteessa, että odotamme opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä rahoituksesta. Paikallisesti seudulliset toimijat ovat jo päättäneet, että akatemian toimintaa viedään tässä koko ajan eteenpäin, kertoo Liedes.

Kaksoisura: opinnot ja urheilu

Urheiluakatemia Tavastian toiminta-ajatuksena on varmistaa urheilun, koulunkäynnin, opiskelun ja työelämän joustava yhdistäminen.

– Kun alueella on paljon hyviä urheilijoita ja hyvää valmennusta ja asiantuntijuutta tukipalveluista, niin meidän tehtävänä on kerätä kaikki nämä tahot yhteen ja muodostaa verkostoja, siten että urheilija on koko ajan keskiössä, sanoo Juha Liedes.

– Harva pääsee huipulle, ja vielä harvempi saa urheilusta toimeentulon, joka kattaa loppuelämän. Urheilijan pitää uskaltaa heittäytyä harjoitteluun, mutta myös turvata urheilun jälkeinen elämänsä, tehdä kaksoisuraa koko ajan.

Vertaistukea, palveluja - ja lisää mitaleita

Koulutuskuntayhtymä Tavastia hallinnoi projektia ja ostaa ostopalveluna Lasten liikunnan tuki ry:ltä Urheiluakatemian koordinoinnin. Toiminnassa on mukana lähinnä toisen asteen opiskelijoita: urheilijoita, jotka pyrkivät kansainväliselle huipulle tai ovat lähellä sitä. Myös paralympiaurheilijat ovat mukana.

– Verkostossa on jo sovittu muun muassa terveyspalveluista, urheilijalla on nopean tien omalääkärisysteemi paikallisen urheilulääkäriaseman kanssa. Valmentajayhteistyössä pyritään pitämään huolta, että saadaan urheilijan harjoitteluun mukaan lepo, ravinto ja lihashuolto.

– Kun urheilija näkee, että on toisia urheilijoita, joilla on samanlainen tavoite, niin he saavat myös vertaistukea toinen toisiltaan.

Entä sitten urheilullinen ulottuvuus: tuleeko Urheiluakatemian avulla Suomeen enemmän mitaleita arvokisoista?

– Kyllä uskon, että tulee, vakuuttaa Juha Liedes.