Valtionsyyttäjä harkitsee valittamista – Hylkytuomio ei yllättänyt

Syyttäjät ilmoittavat ensi viikolla valittavatko he hovioikeuteen puolustuskonserni Patriaa koskevasta käräjäoikeuden tuomiosta.

Kotimaa
Patria-materiaalia Kanta-Hämeen käräjäoikeudessaelokuussa.
Patria-materiaalia Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa elokuussa 2013.Lehtikuva

Syyttäjät harkitsevat valittamista hovioikeuteen puolustuskonserni Patriaa koskevasta käräjäoikeuden tuomiosta. Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi torstaina Patrian entistä johtoa vastaan nostetut syytteet.

– Yleisellä tasolla voi todeta, että tämä on vaikea lahjusasia, jossa syyte perustui pitkälti välilliseen näyttöön niin ei hylkytuomio sinällään ole yllättävä. Tietysti syyttäjät odottavat aina muunlaista ratkaisua, valtionsyyttäjä Jukka Rappe sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

Valtionsyyttäjä Jukka Rappe ja kihlakunnansyyttäjä Timo Kokkomäki harkitsevat valittamista tuomiosta Turun hovioikeuteen. Syyttäjien mukaan kyse on tuomion perusteiden arvioimisen lisäksi siitä, että käräjäoikeus erotti asianosaisia kuulematta toiseen oikeudenkäyntiin Patrian tytäryhtiön ja Kroatian välisen kaupan.

Syyttäjien mukaan käräjäoikeus oli aikaisemmin määrännyt molemmat asiat käsiteltäväksi samassa oikeudenkäynnissä niiden välisen asiayhteyden perusteella.

- Syyttäjien on nyt arvioitava, olivatko kaikki Slovenia-asian ratkaisemiseen vaikuttavat seikat käräjäoikeuden tiedossa ennen Kroatia-asiassa esitettävien selvitysten vastaanottamista, syyttäjät toteavat.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen törkeästä lahjuksen antamisesta sekä siihen perustuneen yhteisösakkovaatimuksen. Sloveniassa ja Itävallassa taas syytetyt saivat tuomiot saman aineiston pohjalta. Valtionsyyttäjä Rappen mukaan tämä ei ole tavatonta.

– Toisaalta ei voi olla ajattelematta, että kun näyttöaineisto on kaikissa kolmessa maassa pitkälti samantyyppinen tai suurelta osin samaa niin olisiko tässä kyse myös siitä, että Slovenian ja Itävallan tuomioissa pystyttiin ehkä helpommin tunnistamaan, mitä tässä asiassa on todella tapahtunut.

– Syyttäjien näkökannan mukaan tässä olisi ollut kysymys lahjonnasta, jossa olisi käytetty kansainvälisessä lahjonta-asioisssa varsin tyypillistä tekotapaa, jossa käytetään välimiestä, jonka avulla asiat hoidetaan. Tiukan paikan tullen voidaan sitten olla tietämättömiä, mitä ketjun loppupäässä tapahtuu, Rappe sanoo.

Patria: Ratkaisu oli odotettu

Patrian lakiasiainjohtaja Sirpa-Helena Sormunen pitää käräjäoikeuden ratkaisua odotettuna.

– Pidämme sitä perusteltuna sekä oikeudellisesti että näytön kannalta arvioituna. Pääasian osalta Patrialla ei ole aihetta valittaa tuomiosta. Käymme nyt ratkaisun perustelut yksityiskohtaisesti läpi, sanoo Sormunen.