Kissan pahanhajuinen pieru on ihmisen vika

Nykykissan ravinto eroaa runsaasti siitä, mitä kissan ravinto muinoin on ollut. Ruoansulatusongelmat ovat kissoilla tavallisia.

kissa
Kissa katsoo yläviistoon taivasta kohti.
Kissa puuppailee harvoin, mutta silloin kun se päästelee, niin vaikea on olla asiaa huomaamatta ja haistamatta. Kuuntele eläinlääkäri Sari Granholmin haastattelu klikkaamalla kuvaa.

Moni kissanomistaja allekirjoittaa seuraavan väitteen: kissanpieru haisee todella pahalta.

- Samalla lailla kuin kissan ulosteet haisevat voimakkaammin kuin koiran ulosteet, voivat kissan ilmavaivat tuntua voimakkaamman hajuisilta. Tämä perustuu siihen, että kissan ruokavalio on niin kovasti lihapainotteinen. Mitä enemmän eläin on lihansyöjä, sitä voimakkaammilta ne suolistokaasutkin sitten tuntuvat, samoin kuin ulosteen haju, vahvistaa eläinlääkäri Sari Granholm eläinlääkäriasema Univetistä.

Hyvinvoiva kissa ei kuitenkaan piereskele, joten jotain on todennäköisesti vialla, jos ilmassa jatkuvasti leijuu kissanpierun katku.

- Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä kissa syö. Jokin kissan ruokavaliossa ei kissalle välttämättä sillä hetkellä sovi. Yleensä kissalla on samalla jotain muitakin ruoansulatusoireita, esimerkiksi oksentelua pian ruokailun jälkeen tai löysää ulostetta.

Ruoansulatusvaivoja voi ilmetä, vaikka kissa olisi syönyt samaa ruokaa jo pitkään. Aikaisemmin kissalle hyvin sopinut ruoka voi lakata äkkiä sopimasta.

- Herkistyminen tulee altistumisen kautta. Ruokaa siedetään jonkin aikaa, mutta kun se valkuaisaine on aikansa kiusannut ruoansulatuskanavaa, se onkin sopimaton ja alkaa ilmentyä yliherkkyysoireita, kertoo Granholm.

Ruoansulatusongelmat tavallisia

Nyt me syötämme hyvin erilaista ruokaa näille meidän nykykissoillemme

Sari Granholm

Ruoka-aineongelmat ovat tänä päivänä hyvin tavallisia sekä kissoilla että koirilla. Ihmiset eivät aina ajattele, millainen kunkin eläimen alkuperäinen ruokavalio on ollut. Esimerkiksi kissa eli alkujaan aavikolla ja sai silloin tällöin kiinni jyrsijän, jonka huonoista osista se sai tarvitsemansa kuidut. Aavikolla kissa nautti nestettä vähän, sillä nestettä ei yksinkertaisesti ollut.

- Nyt me syötämme hyvin erilaista ruokaa näille meidän nykykissoillemme. Ei muisteta, etteivät ne ole kasvissyöjiä ja että niiden täytyy saada kosteutta, koska ne ovat edelleenkin huonoja juomaan riittävästi, Granholm sanoo.

Kissat arvostavat raikasta ja puhdasta vettä vielä enemmän kuin koirat. Ne juovat mielellään virtaavaa vettä ja tulevatkin helposti omistajansa perässä vaikkapa kylpyhuoneeseen tai avuksi tiskauspuuhiin. Kissat saattavat myös olla nirsoja juomisessaan ja niiden juomisinto on kovin yksilöllistä.

- Omalle kissalleni ei tulisi edes mieleen käydä juomassa koiran ruokakupista, vaikka siinä raikasta vettä olisikin, koska siinä on kummallinen koiran haju.

Kala ja maito eivät ennen kuuluneet kissan ruokavalioon

Granholm muistuttaa, etteivät kala tai maitotuotteet kuuluneet lainkaan kissan alkuperäiseen ruokavalioon.

- Se on ikään kuin ihmisen keksimä asia, että kissat rakastavat kalaa ja maitotuotteita. Ne hyvin usein aiheuttavat ruoansulatuskanavan häiriöitä.

Kissaperheissä muistetaan monta tilannetta, jossa kissa on viettänyt aikaa ihmisten läheisyydessä, kävellyt sitten pois paikalta ja samalla hetkellä ilmassa on leijaillut kaamea haju. Ymmärtääkö kissa, että on itse hajun aiheuttaja?

- Ei varmaankaan. Lähinnä se paheksuu luultavasti sitä, että onpas täällä nyt huono huoneilma ja poistuu mieltä osoittaen paikalta, Granholm arvelee.

Sanotaan, että kauneus on katsojan silmässä. Mahtaako siis myös haju olla haistajan nenässä?

- Yksi on toista herkempi hajuille, mutta immuuniksi kait ei tosi pahoille hajuille koskaan kukaan tule, Granholm arvelee.