1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Perussuomalaisten äänestys: Ruohonen-Lernerin asema ryhmänjohtajana uhattuna

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä käy eduskuntakauden alussa äänestyksen ryhmän puheenjohtajasta. Kansanedustaja Jari Lindström on haastanut nykyisen puheenjohtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin. Äänestyksestä odotetaan tiukkaa, mutta osa edustajista arvioi haastaja Lindströmin aseman vahvemmaksi.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner. Kuva: Yle

Vielä vuosi sitten puheenjohtaja Timo Soini ratkaisi blogi-kirjoituksellaan Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtajuuden.

Soini tuki näkyvästi ryhmänjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerneriä haastajaa, savonlinnalaista kansanedustajaa Kaj Turusta vastaan. Äänestys jäi käymättä, koska Turunen luopui ehdokkuudesta.

Ensi viikon maanantain ryhmänjohtajakisaan Timo Soini ei aio puuttua.

- Viimeksi tuin istuvaa ryhmäjohtajaa ja silloin porattiin, että Soini on diktaattori ja sanelee valinnat, välitti Soini näkemyksensä Yle Uutisille tekstiviestillä Brasiliasta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan matkalta.

- Nyt en puutu, kumpikin ehdokas pystyy ryhmää johtamaan, kirjoitti Soini.

Yksi Yle Uutisten kanssa taustakeskusteluja käyneistä kansanedustajista tulkitsee Soinin kantaaottamattomuuden niin, että Soini ei tue Ruohonen-Lerneriä.

Soini on äänestyksen aikana matkoilla. Hän osallistuu Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman rukousaamiaiselle.

Useimmat Yle Uutisten jututtamista vajaasta kymmenestä kansanedustajasta odottavat puheenjohtajaäänestyksestä tiukkaa. Ne, jotka ennustavat lopputulosta, arvioivat haastaja Lindströmin aseman kisassa vahvemmaksi.

Varapuheenjohtaja vaihtuu joka tapauksessa

Eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja vaihtuu. Kajaanilainen kansanedustaja Pentti Kettunen ei asetu enää ehdolle.

- Nyt saapi nuoremmat kokeilla siipiensä kantavuutta. Annan tukeni ja neuvoja, jos tarvitaan, sanoo Kettunen.

Jos porvoolainen Pirkko Ruohonen-Lerner häviää ryhmänjohtajakisan, hän ei ole asettumassa ehdolle ryhmän varapuheenjohtajaksi. Sen sijaan haastaja, kouvolalainen Jari Lindström on valmis jatkamaan varapuheenjohtajanakin, vaikka häviäisi puheenjohtajakisan.

Ainakin turkulainen kansanedustaja Maria Lohela on ilmoittautunut ehdolle varapuheenjohtajaksi.

Todennäköistä on, että ryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja on eri sukupuolta kuin valittava puheenjohtaja.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmällä on kaksi varapuheenjohtajaa.