1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Vodka vie venäläismiehiä hautaan ennen aikojaan

Tutkimuksen mukaan varhaisen kuoleman riski oli erityisen korkea niillä venäläismiehillä, jotka polttivat tupakkaa ja joivat vähintään kolme pulloa vodkaa viikossa.

Neljäsosa venäläisistä miehistä kuolee alle 55-vuotiaana. Vodka on merkittävä syy kuolleisuuden taustalla, kertoo tuore tutkimus.

Tutkijat haastattelivat yli 151 000 venäläismiestä heidän alkoholin kulutuksestaan ja tupakoinnistaan. Tutkittuja seurattiin noin kymmenen vuoden ajan.

Haastatelluista noin 8 000 kuoli seurannan aikana. Varhaisen kuoleman riski oli erityisen korkea niillä, jotka polttivat tupakkaa ja joivat vähintään kolme puolen litran pulloa vodkaa viikossa.

Alkoholin suurkuluttajat kuolivat muun muassa alkoholimyrkytykseen, onnettomuuksiin, väkivaltaan ja itsemurhiin sekä sairauksiin, kuten kurkku- tai maksasyöpään, tuberkuloosiin, keuhkokuumeeseen, haimatulehdukseen tai maksasairauteen.

Tutkimus julkaistiin The Lancet -lehdessä perjantaina.

Venäjällä aikuisten kuolleisuus vaihdellut jyrkästi

Britanniassa alle 55-vuotiaana kuolee seitsemän prosenttia miehistä ja Yhdysvalloissa alle prosentti. Tutkijoiden mukaan Britanniassa 15–54-vuotiaiden kuolleisuus on laskenut tasaisesti vuodesta 1980 lähtien, pääasiassa siksi, kun moni on lopettanut tupakoinnin.

Samaan aikaan 15–54-vuotiaiden venäläisten kuolleisuus on vaihdellut jyrkästi – kutakuinkin linjassa alkoholin kulutuksen kanssa.

Tutkijat sanovat venäläisten alkoholinkulutuksen vähentyneen noin 25 prosenttia Mihail Gorbatshovin alkoholikiristysten aikaan 1980-luvun puolivälissä. Kun kommunismi romahti, alkoholin kulutus Venäjällä nousi jyrkästi ja niin nousi myös kuolleisuus.

Venäläismiesten elinajanodote on noin 64 vuotta.

"Suomessa riski on pienempi"

Tutkimusta johtanut Oxfordin yliopiston Richard Peto sanoo venäläisen aikuisen juovan keskimäärin 20 litraa vodkaa vuodessa, kun taas keskivertobritti juo vuodessa noin kolme litraa viinaa.

Hänen mukaansa Venäjällä ennenaikaisesti kuolevien miesten määrä on täysin eri linjassa muuhun Eurooppaan nähden.

– Myös Suomessa ja Puolassa on humalahakuinen juomakulttuuri, mutta kuolemanriski ei ole lähelläkään Venäjän tilannetta, Peto sanoo.