"Ihmeperunoita, harmaata kastiketta ja muka-salaattia" – geriatri kauhistui laitosruuan tasoa

Kokkolalaisvanhusten veriarvojen tutkiminen sai alkunsa geriatrian ylilääkärin Virve Ojutkankaan ajatuksesta. Huonot hemoglobiiniarvot saivat hänet tutkimaan asiaa tarkemmin ja pohtimaan päivittäisen ruuan merkitystä. Ojutkankaan oma arvio ei imartele laitosruokaa.

Kotimaa
Geriatrian ylilääkäri Virve Ojutkangas.
Geriatrian ylilääkäri Virve Ojutkangas.Kalle Niskala / Yle

Toissakesän tutkimuksissa paljastuneet huonot hemoglobiiniarvot saivat Ojutkankaan arvioimaan myös vanhusten ravitsemusta. Lisäkokeet paljastivat, että jopa 70–80 prosentilla vanhuksista B12-vitamiinin ja folaatin arvot jäivät viiterajojen alapuolelle. Niiden puute lisää muistihäiriöiden riskiä ja anemiaa. Asiaa on paikattu ravintolisillä, joiden antamista ei ole uskallettu lopettaa. Ojutkankaalla on siihen selvä syy:

– Koska ravintopolitiikka tässä kaupungissa on rahoituksen vähenemisen myötä heikentynyt.

Ihmeellisen näköisiä perunoita, harmaata kastiketta ja muka salaattia, jossa oli jotain vihreää, mutta siitä ei oikein saanut selvää, mitä se oli. Ja semmoista kuulemma kiisseliä, jossa suurin osa oli vettä.

Geriatrian ylilääkäri Virve Ojutkangas

Tulokset saivat Ojutkankaan pohtimaan, mitä laitosasukkaat oikein syövät. Epäilys ravinnon tasosta heräsi myös niinä päivinä, jotka lääkärit viettivät laitoksissa kokeita tehden ja asukkaiden mukana ruokaillen.

– Ajattelin että ei voi olla totta: sellaisia ihmeellisen näköisiä perunoita, harmaata kastiketta ja muka-salaattia, jossa oli jotain vihreää, mutta siitä ei oikein saanut selvää, mitä se oli. Ja semmoista kuulemma kiisseliä, jossa suurin osa oli vettä, hämmästelee Ojutkangas.

Huonon näköinen ruoka ei houkuta syömään

Geriatrian ylilääkäri Virve Ojutkangas ei allekirjoita sitä selitystä, että vanhusten lähtökohtaisesti huono ruokahalu, perussairaudet tai ravinteiden imeytysongelmat selittäisivät tilanteen.

– Ei vanhuus selitä sitä yksinomaan. Meillä on samanikäisiä vanhuksia, jotka asuvat kotona ja heillä on hemoblogiinit ihan hyvin.

Meillä on samanikäisiä vanhuksia, jotka asuvat kotona ja heillä on hemoblogiinit ihan hyvin.

Geriatrian ylilääkäri Virve Ojutkangas

Ruoan olemus vaikuttaa myös ruokahaluun, sanoo Ojutkangas:

– Jos ruoka on kovin sellaista ei niin silmää hiivelevää, niin kelle se maistuu? Varsinkin vanhuksen ravitsemuksessa on tärkeää, että ruoka näyttääkin joltakin, koska ihminen syö myös silmillään.

Yhdeksi ratkaisumalliksi ruoan parantamiseen Ojutkangas heittää "villin vision" – kaikissa palvelutaloissa kun on pihamaata:

– Ihan askarteluna: kasvattaisivat rehut ja vihannekset siellä pihassa.

Ida-Maria Björkqvist / Yle Österbotten