1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalainen rauhanturvaaja purkaa tuntojaan edelleen saunassa, vaikka tukeakin olisi tarjolla

Esimerkiksi Afganistanissa rauhanturvaajat kohtaavat entistä enemmän riskitilanteita, joista puhuminen hoidetaan yleensä miesten kesken lauteilla löylyä heittäen. On kuitenkin tiedossa, että kriisinhallintatehtävien läheltä piti -tilanteet voivat purkautua mielen sopukoista vasta kotimaassa palveluksen päätyttyä. Tukipuhelin tarjoaa apua heille, jotka siihen tahtovat tarttua.

Kotimaan uutiset
Rauhanturvaaja Afganistanissa.
YLE

Neljä kertaa rauhanturvaajana toiminut Hannu Piispanen toteaa, että riskitöntä kriisinhallintaa ei ole olemassa.

– Tehtäviin liittyvät vaara- ja uhkatilanteet ovat luku sinänsä, lisäksi on huoli pitkien välimatkojen päässä olevista omaisista ja perheestä. Ne kuormittavat palvelusalueella.

Ahdistukseen ja ikävään on tarjolla apua. Suomen Rauhanturvaajaliitto (siirryt toiseen palveluun), Puolustusvoimien tukemana, on tarjonnut vuodesta 2008 lähtien keskusteluapua, vertaistukea valtakunnallisen tukipuhelimen kautta. Soittaa voivat niin rauhanturvaajat kuin heidän omaisensakin.

– Puhelun aikana tiedustellaan avun tarve. Aika usein soittaja tarvitsee kuuntelijaa, mutta jos huoli kasvaa suureksi, niin päivystävässä tukipuhelimessa vastaaja voi ohjata terveydenhuoltoon, sosiaalitoimeen tai erikoissairaanhoitoon. Tarvittaessa voidaan sopia, että soittajaan otetaan yhteyttä muutaman päivän päästä ja kysytään tilanne uudelleen, Piispanen kuvailee.

Suomalaisen rauhanturvaajan tehtäväkenttä on muuttunut viimeisten vuosien aikana. Tukipuhelimeen soittajien keskuudessa se ei näy. Afganistanissa käyneiltä rauhanturvaajilta tulee Hannu Piispasen laskelmien mukaan yksittäisiä puheluita vuodessa.

– Voisi luulla, että olisi suurempaakin tarvetta.

– Toisaalta tehtäväalueella kaverisuhteet ovat niin tiiviitä, että asiat puretaan jo paikan päällä. Tarvittaessa järjestetään tilaisuus, joissa käydään läpi läheltä piti -tilanteet.

Mielen kuormitusta kevennetään alkoholilla

Hannu Piispanen toimii projektipäällikkönä Tukea kotona ja kaukana –projektissa (siirryt toiseen palveluun).

– Suomen Rauhanturvaajaliitto ja RAY mahdollistavat vertaistukea nelivuotisen projektin myötä entisille ja nykyisille rauhanturvaajille, sekä heidän läheisilleen, Piispanen kertoo.

Kuolemanpelko tulikin täällä kotimaassa.

Hannu Piispanen

- Tavoitteena on saavuttaa erityisesti ilman minkäänlaista tukiverkkoa olevat rauhanturvaajat, löytää heille vertaisia ja antaa tukea. Rekrytoimme vertaistukitukihenkilöitä ja heille annetaan koulutusta.

Afganistanista kotiutuneelle Hannu Piispaselle rauhanturvaajan ajatukset ovat tuttuja.

– Itse koin viimeisen palveluksen aikana, että riskitilanteiden määrä kasvoi koko ajan. Ei sitä siellä niin ajatellut, mutta kotona Suomessa kasaantuneen stressin purkamiseen menikin kauemmin kuin aikaisempien reissujen jälkeen. Tuli mieleen mitä kaikkea olisi voinut sattua itselle. Kuolemanpelko tulikin täällä kotimaassa.

– Ellei tilanteeseen saa apua, se voi johtaa mielen ongelmiin. Tulee levottomuutta, pinna niin sanotusti tiukkenee. Se näkyy kotona ja töissä. Oloa voidaan yrittää helpottaa myös alkoholilla.

Lauteilta parasta terapiaa

Muissa Pohjoismaissa rauhanturvaamisen jälkeisen ajan käsittelyssä ollaan pidemmällä kuin Suomessa.

– Meilläkin Puolustusvoimat on alkanut entistä enemmän satsaamaan hyvinvointiin ja tukemiseen tehtävien päättymisen jälkeen.

Edelleen suomalaiselle terapeuttisin paikka on saunan lauteet.

Hannu Piispanen

- Eteenpäin on menty juuri naapurimaiden esimerkkien pohjalta, on ollut tietoa mistä lähteä liikkeelle. On pystytty hyödyntämään kokemuksia ja neuvoja.

Projektipäällikkö Hannu Piispanen toteaa, että tutkimusaineistoa rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävien vaikutuksista ei ole riittävästi olemassa.

– Että kuinka paljon tehtävien aikana tulee kuormitusta, ja kuinka tehtäviin sopeudutaan ja niistä selviydytään.

Pohdintaa aiheen ympärillä käydään myös yleisestä tahdosta hakea apua. Koetaanko ulkopuolinen tuki hankalaksi?

– Olen tätä miettinyt ja mielestäni tällainenkin vaihtoehto on olemassa.

– Edelleen suomalaiselle terapeuttisin paikka on saunan lauteet, summaa Hannu Piispanen.

Lue seuraavaksi