1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jään- ja lumenveiston SM-kisa alkoi Kemissä

Kemin keskustaan rakentuu parhaillaan hienoja jää- ja lumiveistoksia. Kemissä kisataan viikonloppuna jään- ja lumenveiston Suomen mestaruudesta.

Lumenveiston SM-kisa starttasi Kemissä perjantaina. Kuva: Risto Koskinen / Yle

Perjantaina Kemin kaupungin keskustassa veistettiin ahkerasti jäätä ja lunta. Viikonlopun aikana jään- ja lumenveiston SM-kilpailuun osallistuu noin 30 veistäjää ympäri Suomen. Tänä vuonna teemana on meri ja Meri-Lappi.

Lumiveistokset sijoittuvat Kemin ydinkeskustaan, kävelykadun ja Täikönaukion alueelle. Yleisöllä on mahdollisuus seurata lumiveistosten rakentumista vapaasti. Jäänveistokilpailua mittelöidään LumiLinnan muurien sisäpuolella.

Kilpailua järjestävä Seppo Lankinen kertoo, että tänä vuonna lumenveiston taidesarjassa on mukana kahdeksan joukkuetta ja soolosarjassa osallistujia on neljä.

- Jäänveistoon osallistuu lopulta vain kolme joukkuetta, joten kisa ei täytä SM-tittelin vaatimuksia, vaikka teokset ovat kyllä todella hienoja, Lankinen sanoo.

Lumenveiston ja jäänveiston SM-kilpailut ovat Suomen Latu ry:n hallinnoima, vuosittain eri puolilla maata järjestettävä tapahtuma. Kemissä kilpailujärjestelyistä vastaa Kemin Matkailu.

Viime vuonna lumenveiston SM-kisojen teemana olivat pelit. Tällöin taidesarjassa voiton vei kouvolalainen mieskolmikko Pertti Selin, Kari Laitinen ja Veijo Oinonen.