Nikotiinikoukku voi olla ikuinen – vaikka lopetat tupakoinnin

Osa tupakoinnin lopettaneista jää riippuvaiseksi nikotiinivalmisteista. THL:n mukaan ilmiö on tuttu, vaikka sitä ei ole tutkittu. Riippuvuutta aiheuttavat etenkin nikotiinipurkat ja -pastillit.

Kotimaa
Tupakka tumpataan tuhkakuppiin.
Jorma Tuominen / Yle

Tupakoinnin lopettaminen onnistuu usein vieroitusvalmisteiden avulla, mutta nikotiinikoukkua ne eivät poista. Osa nikotiinipurkan ja -pastillien käyttäjistä jää riippuvaiseksi vieroitusvalmisteista.

– Ilmiö on tuttu. Valmisteet sisältävät nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, sanoo tupakka-, päihde- ja rahapelihaittayksikön päällikkö Antero Heloma Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Siitä, kuinka moni jää tuotteista riippuvaiseksi, ei ole tarkkaa tietoa. THL ei ole tutkinut asiaa. Käypä hoito -suosituksen mukaan riippuvuutta aiheuttavat etenkin nikotiinipurkat ja -pastillit. Laastareihin riippuvuutta ei kehity yhtä helposti.

– Laastarissa voi olla se etu, että vaikutus tulee purkkaa tasaisemmin. Laastari ei ole sillä tavalla tapa kuin purkan jauhaminen, Heloma toteaa.

Kaikkia terveysvaikutuksia ei tunneta

Nikotiinivalmisteiden idea on, että riippuvuutta aiheuttavaa ainetta vapautuu vereen tupakkaa tasaisemmin. Vahvoja nikotiinipiikkejä ei tule. Valmisteiden nikotiinipitoisuus on karkeasti arvioiden puolet tupakan sisältämästä nikotiinista.

Ohjeiden mukaan käytettyinä valmisteista ei ole haittaa, mutta suuret annokset voivat olla vaarallisia.

– Nikotiini on voimakas myrkky, sitähän on käytetty mm. tuholaismyrkkynä. Pastilleista ja purkastakin voi tulla tottumattomalle nikotiinimyrkytys, jos käyttää kaksin- tai kolminkertaisia määriä. Kaikkia nikotiinin terveysvaikutuksia ei edes tiedetä.

Nikotiinivalmisteita suositellaan käytettäväksi kolmesta kuuteen kuukautta tupakoinnin lopettamisen jälkeen. Suositusannos kahden milligramman purukumeja käytettäessä on 25 purukumia vuorokaudessa.

Pysyvä koukku käy tupakkaa kalliimmaksi

Tupakan vaihtaminen pysyvästi nikotiinivalmisteisiin voi käydä kalliiksi.

– Jos niitä käyttää paljon, rahaa tuotteisiin kuluu enemmän kuin tupakkaan. Savukkeet ovat loppujen lopuksi aika halpoja niihin verrattuna. Siksi terveysalan ihmiset ovat kovasti vaatineet valmisteiden korvattavuutta sairausvakuutuksen piiristä.

Korvaustuotteet ovat joka tapauksessa turvallisempi ja terveellisempi nikotiinin käyttötapa kuin tupakointi.

– Tupakassa suurimpia terveyshaittoja ovat syöpää ja muita sairauksia aiheuttavat aineet, ei nikotiini.