Hyppää sisältöön

Älykodissa piilee tietoturvariski

Jatkuvasti yleistyvien älytilojen tietoturvaa suojaamaan on kehitetty Suomessa järjestelmä, joka osaa itsenäisesti valita tarkoituksen mukaiset tietoturvamenettelyt.

Älykodin toimintoja voi ohjata kosketusnäytöltä. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Parikymmentä vuotta sitten propellihattupäiden villeimmissä visioissa siintäneet älyautot ja älykodit ovat pian arkipäivää Suomessakin. Itsestään kulkevia autoja testataan jo ja lähitulevaisuudessa niitä tullaan hyödyntämään ainakin joukkoliikenteessä.

Myös kodit ovat entistä tiiviimmin kiinni tietoverkossa. Esimerkiksi omakotitaloasujille on tarjolla kattavia älykotiratkaisuja, joilla saa säädettyä useimpia kodin sähkötoimintoja esimerkiksi älypuhelimella.

Kaikki tämä asettaa valtavat haasteet tietoturvalle. Äly-ympäristöt nousevat kokoajan kiinnostavammiksi hyökkääjien näkökulmasta, kun käyttäjämäärät kasvavat.

Oulun yliopistossa on kehitetty ratkaisu, jolla ohjelmistot pystyvät säilyttämään vaaditun tietoturvatason myös muuttuvissa ympäristöissä.

- Esimerkiksi jos talon lämpötila-anturin tietoa käytetään talon lämmitysjärjestelmän ohjaamiseen, on riskinä että hyökkääjä pääsee muokkaamaan näitä tietoja, joka sitten sotkee kodin lämmitysjärjestelmän, sanoo diplomi-insinööri Antti Evesti Oulun yliopistosta.

Sopeutuva tietoturvajärjestelmä hätiin

VTT:llä työskentelevä, perjantaina aiheesta väittelevä diplomi-insinööri Antti Evesti on kehittänyt tietoturvajärjestelmän, joka osaa sopeutua muuttuviin tietoturvatarpeisiin. Kehitetyllä menetelmällä ohjelmistot pystyvät itsenäisesti havainnoimaan omaa käyttöympäristöään ja valitsemaan sen mukaan tarvittavia tietoturvamekanismeja.

- Tavallisista ihmisistä liikkuva data kasvaa kasvamistaan. Pitäisi osata ennakoida, mihin sitä voidaan käyttää. Kun dataa alkaa tulla enemmän ja kotiin lisätään enemmän laitteita, on se aina haaste tietoturvan näkökulmasta, Evesti sanoo.

Järjestelmä reagoi ja ottaa käyttöönsä tehokkaammat, jos toiminta suojattavassa kohteessa on kriittisempää kuin ohjelmistoa tehdessä on suunniteltu.

- Ohjelmistoja kehittäessä ei voida ennakkoon tietää esimerkiksi älykotiin liitettäviä uusia laitteita.  Siksi joudutaan ikään kuin lennosta päättelemään, mitä uusi tilanne tarkoittaa, Evesti selventää.

Kuinka vakavia tietoturvauhkat sitten ovat nykyään?

- Esimerkiksi älyautoissa tietoturva on äärimmäisen kriittisessä asemassa, koska kyse on pahimmissa tapauksissa ihmishengistä, Evesti toteaa.