Paleface: Kouluruokaan pitää satsata enemmän

Räppäri ja muusikko Karri "Paleface" Miettisen mukaan suomalainen koulujärjestelmä on murroksessa. Opetusmetodeja täytyy muuttaa, ja kouluruokaan on satsattava enemmän.

Kotimaa
Lautasella kouluruokaa, perunamuhennosta ja kalaa.
Ilkka Loikkanen / Yle

Karri "Paleface" Miettisen mukaan suomalainen koulu tarvitsee muutosta. Vallalla oleva koulujärjestelmä ei hänen mielestään palvele nykyajan oppilaiden tarpeita.

- Vallalla oleva systeemi perustuu vanhan viktoriaanisen ajan järjestelmään, aivan banaaliin ja autoritatiiviseen tapaan oppia, missä yksi puhuu ja muut istuvat paikallaan 45 minuuttia kerrallaan. Tämä sopii häviävän pienelle osalle meistä. Tällainen järjestelmä palkitsee ainoastaan ne hiljaiset oppijat, jotka malttavat istua paikoillaan, ja joilla on kyky omaksua kuultua, puhuttua tavaraa.

Karri Miettinen alias Paleface
Karri "Paleface" MiettinenLaura Holappa / Yle

Yksi tapa parantaa koulujärjestelmää on Miettisen mukaan opetustapojen muutos. Oleellista olisi päästä luokasta ulos oppimaan eri paikkoihin. Toinen vaihtoehto olisi valjastaa esimerkiksi Montessor- tai Steiner -pedagogiikan metodeja nykyiseen järjestelmään.

- Osallistuin vähän aikaa sitten opetusministeriön aivoriiheen. Oli huvittavaa huomata, miten erilaisten työryhmien jälkeen pohdittiin näitä ideoita. Huomasin, että aika monet niistä ovat käytössä jo Montessor- tai Steiner-metodissa.

- Lapsella ja nuorella on sisäsyntyinen tarve oppia ja selvittää asioita. Ei asioita tarvitsisi moukaroida lasten ja nuorten päähän tällaisella yksipuolisella tavalla, kuten nyt tehdään, tykittää Miettinen.

Miettinen muistuttaa, että Suomella olisi potentiaalia kehittää koulujärjestelmää.

- Vanhat jutut menevät vanhaksi ja ne pitää romuttaa sekä keksiä uudet tilalle. Suomi on sosiaalisten innovaatioiden maa. Meidän pitäisi rohkeasti olla eturivissä uudistamassa näitä systeemeitä, rohkaisee Miettinen.

"Paska peli, en pelaa"

Miettisen mukaan koulujärjestelmän kehittymättömyys työntää täysin fiksuja nuoria yhteiskunnan ulkopuolelle.

Meidän pitäisi rohkeasti olla eturivissä uudistamassa näitä systeemeitä.

Karri "Paleface" Miettinen

- Ne, joille systeemi ei sovellu joutuvat kärsimään, kun heidät työnnetään yhteiskunnan ulkopuolelle ja marginalisoidaan sen takia, että heille pitäisi olla toisenlainen tapa omaksua opetusta.

Miettinen muistuttaa kuitenkin, että syrjäytymiseen vaikuttavat myös muut seikat. Hänen mukaansa yhteiskunta näyttäytyy huippuälykkäälle nuorelle paikkana, jossa nopeat syövät hitaat, lyhytnäköinen voitontavoittelu palkitaan, ihmiset voivat erittäin huonosti ja luontoa turmellaan.

- Tämä on peli, johon osa meistä ei halua osallistua. Jotkut nuoret kelaavat, että ”paska peli, en pelaa.” Se on mielestäni täysin rationaalinen reaktio tähän mielettömyyteen. Nuoria ei pystytä motivoimaan ja he voivat koulussa huonosti, kun he eivät koe olevansa osa tätä kuluttavaa massaa, joka vähän kritiikittömästi tekee niin kuin käsketään.

Kouluruokaa kotimaisista raaka-aineista

Miettisen mielestä myös kouluruokaa pitäisi parantaa. Hänen mukaansa ruoalla on suuri vaikutus jaksamiseen ja mielen toimintaan.

- Ruoan pitäisi olla meidän hyvinvoinnin ja koulujen keskiössä. Siihen täytyisi satsata paljon enemmän rahaa. Kotimaisista raaka-aineista tehty parempi ruoka auttaa mieltä toimimaan paremmin.

Ruoan pitäisi olla meidän hyvinvoinnin ja koulujen keskiössä.

Karri "Paleface" Miettinen

Pakasteruoille ja eineksille ei Miettinen lämpeä ollenkaan. Keskuskeittiöissä pakastettuja ruokia olisi hyvä välttää. Myös kevyt-tuotteet ovat sellaisia, joita Miettinen ei suosittelisi nuorille.

- On kauhutarinoita tällaisista kylmävalmistuksista, joihin jotkut kunnat ovat menneet. Eineksissä ja pakastetuissa raaka-aineissa ei ole enää mitään ravintoaineita, joita meidän pitäisi niistä saada.

- Myös kaikki rasvattomat tuotteet täytyisi esimerkiksi poistaa kokonaan - paitsi sellaisilta, joiden täytyy niitä terveyssyistä syödä. Aivot ja etenkin nuorten aivot tarvitsevat oikeaa voita ja oikeaa maitoa, paasaa Miettinen.