"Ihmisten kuvitelma päiväkodeista on, että siellä ne vain leikkivät"

Päiväkotitoimintaa on ruodittu tällä viikolla. Kauhistelun aiheeksi ovat joutuneet muun muassa liukuhihnakasvatus ja hoitajien vaihtuvuus. Ylämaan päiväkodin johtaja on seurannut tarkasti vallitsevaa keskustelua ja toivoo, että päiväkoteihin tultaisiin tutustumaan pidemmän kaavan kautta.

Kotimaa
päiväkoti
Marjut Mäntymaa / Yle

Ylämaan päiväkodissa Lappeenrannassa käy kuhina. Junat puksuttuvat leikkiradoilla ja Barbie-nuket käyvät vilkasta keskustelua, lapsilla on meneillään leikkihetki. Ylämaan päiväkodin Tiitiäiset on ryhmä 0-4 vuotiaille lapsille. Alle kolmevuotiaita lapsia ryhmässä on kuusi.

Vaihtuvuus ei välttämättä ole lapselle hyväksi, mutta se on vain asia, jolle ei oikeasti omasta näkökulmastani voida mitään.

Pirre Inkinen-Tapio

Päiväkodit ovat nyt tapetilla, sillä päivähoitolain korvaava uusi varhaiskasvatuslaki menee keväällä eduskunnan käsittelyyn.

Viimeksi tällä viikolla päiväkotitoiminta on saanut rankkaa kritiikkiä osakseen kun kasvatustieteiden tohtori Erja Rusanen kauhisteli päiväkotien liukuhihnakasvatusta.

Pirre Inkinen-Tapio on Ylämaan päiväkodin johtajana. Hän on seurannut tarkasti tälläkin viikolla julkisuuteen annettuja lausuntoja päivähoidon tilasta. Liukuhihnakasvatusta hän ei allekirjoita, mutta uskoo siihen, että päiväkoteja on hyvin erilaisia.

– Työntekijät ovat erilaisia ja meillä on erilaisia toimintatapoja. Vaikka yhteisesti jotain sovittaisiinkin, niin ne eivät välttämättä aina toimi. Kun kritiikkiä tulee, vaikka nyt tästä liukahihnakasvatuksesta, niin todellisuudessa aika harva kuitenkaan tietää miten me täällä todella toimimme, Inkinen-Tapio kertoo.

"Teemme niin paljon muutakin"

Inkinen-Tapion mielestä jo pienistä otannoista tehdään johtopäätöksiä ja toivoo, että päiväkodeissa vierailtaessa käytettäisiin enemmän aikaa.

– Joskus olisi kiva, että joku tulisi seuraamaan vaikka koko päivän ajaksi. Ihmisten kuvitelma päiväkodeista on, että lapset viedään hoitoon ja siellä ne ovat ja leikkivät, kunnes ne haetaan. Leikki on tärkeätä, mutta me teemme niin paljon muutakin, hän painottaa.

Hänen mielestään päiväkoti on kaivattua varhaiskasvatusta ja pitää siitä, että termiä on alettu käyttää. Kritiikkiä saanut hoitajien vaihtuvuus on Inkinen-Tapion mukaan realismia.

– Ihmiset saavat vauvoja tai sairastuvat. Vaihtuvuus ei välttämättä ole lapselle hyväksi, mutta se on vain asia, jolle ei omasta näkökulmastani oikeasti voida mitään, hän kertoo.

Myös pienet, alle kolmevuotiaat, saavat päiväkodin johtajan mukaan hyvät eväät elämään päiväkodista.

– Meillä pääsee syliin, ja saa turvallisuutta, luottamusta ja hyvää oloa. Ajattelen kun ihminen kokonaisuutena voi hyvin, oli se ihminen pieni tai suuri, niin se antaa aina eväät hyvään, sanoo Inkinen-Tapio.