Öbaut seitsemän veljestä naurattaa nyt Mikkelissä

Tulevana viikonloppuna teatterin ystävät kokoontuvat Mikkeliin Työväen näyttämöpäiville katsomaan maan parhaita harrastajateatteriesityksiä. Lauantaina Mikkelin teatterin päänäyttämöllä nähdään imatralaisen IRTI-teatterin ratkiriemukkaaksi kehuttu hupailu Öbaut Seitsemän veljestä.

teatteritaide
IRTI-teatterin Öbaut seitsemän veljestä
Emmy Miikki

Imatralainen teatteri-ilmaisunohjaaja Sami Sivonen alkoi lukea Mikko Koivusalon näytelmää Öbaut seitsemän veljestä hieman epäröiden.

- Luin sitä pari sivua ja ajattelin, että tämä on aivan sekavaa, hahmot vaihtuvat niin nopeasti, etten pysy lukiessa perässä. Paneuduin siihen myöhemmin paremmin ja nauroin lukiessani ääneen.

Oli selvää, että Sivonen halusi tehdä tämän IRTI-teatterin kesänäytelmäksi. Tosin ei ihan kenen kanssa tahansa.

- Ajattelin, että jos Antto Hinkkasen saan tähän mukaan, teen tämän vaikka mitä tapahtuisi.

Kun mukaan tulivat myös Lauri Haltsonen, Sami Kettunen ja Elmo Miettinen, olivat oikeat miehet koossa. Näytelmästä tuli menestys ja Sivonen uskaltautui hakemaan sillä Työväen näyttämöpäiville Mikkeliin.

- Koko produktio on ollut yllätys. Ensin luulin, että tätä tulee katsomaan nuoriso, mutta lopulta se vetikin eläkeläisiä ja varttuneempaa väkeä. Oli myös hienoa, kun Mikkelistä soitettiin, että meidät oli hyväksytty mukaan, kertoo ohjaaja Sami Sivonen.

Luvassa ammattilaisten palautetta

Mikkeliin osallistuu kaikkiaan 15 harrastajateatteriryhmää Suomesta ja kaksi ulkomailta. IRTI-teatteri astuu lavalle Mikkelin teatterin päänäyttämölle lauantai-iltapäivällä. Liput on myyty loppuun.

- Yksi tai kaksi peruutuspaikkaa voi olla, mutta muuten 315 lippua on myyty. Tupa on täynnä.

Ammattilaisista koostuva raati arvioi näyttämöpäiville osallistuvat esitykset, mutta niitä ei laiteta arvojärjestykseen. Jokainen ryhmä saa suullisen palautteen työstään. Yleisö valitsee esitysten joukosta myös oman suosikkinsa. IRTI-teatterilaisten esityksen arvioivat teatterityön professori Yrjö Juhani Renvall ja Hämeenlinnan kaupunginteatterin johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo.

- Voi olla, että heidän antama palaute on sellaista, mitä emme halua kuulla, mutta joka tapauksessa on mielenkiintoista kuulla mitä ammattilaiset sanovat, sanoo Sami Sivonen.

Tuttuja kasvoja tullaan katsomaan

Tainion työväentalolla majaansa pitävä IRTI- teatteri on nyt muutenkin hyvässä nosteessa. Yhteistyö Aholan nuorisoseuran ja Temuta-ryhmän kanssa on poikinut hyvää pöhinää. Vuoden vaihteen molemmin puolin esitetty näytelmä Madaamit kasvatti suosiotaan esitys esitykseltä ja viimeisiin esityksiin liput vietiin käsistä.

- Meidän harrastajamme ovat kehittäneet itseään pitkäjänteisesti. Meillä on tosi taitavia tekijöitä käsissämme. Tuttuja kasvoja, joiden tiedetään olevan hauskoja, tullaan katsomaan.

Parhaillaan IRTI-teatteri valmistelee näytelmää Murha mielten mukaan, jonka ohjaa Lauri Haltsonen. Sivosen mielestä paineita uudesta yleisömenestyksestä ei ole.

- Haltsonen on naureskellut, että hyvä kun tuo Madaamit menestyi, sillä tämä ei tule keräämään katsojia. Mutta tiedä taas häntä, nauraa Sivonen.