Paukkupakkanen tuntuu autoilijan kukkarossa

Talvipakkasilla auton bensan kulutus voi olla 10–15 prosenttia suurempaa kuin kesällä.

liikenne
Kuvassa auton lämmitysjohto autoon kytkettynä.
YLE / Anssi Leppänen

Auto kuluttaa talvipakkasilla enemmän bensaa. Tämä johtuu muun muassa siitä, että pakkassäällä iilma on tiheämpää kuin kesällä.

- Tämä tuntuu varsinkin maantieajossa. Kun ilma tihenee, vastus kasvaa ja bensan kulutus voi olla kesäolosuhteisiin verrattuna jopa 1015 prosenttia suurempaa, kertoo liikenteen energiankäytön johtava asiantuntija Vesa Peltola Motivasta

Bensakuluissa voi talvella säästää muun muassa auton esilämmityksellä.

- Konstit bensankulutuksen säästämiseksi ovat osittain samanlaisia kuin kesälläkin. Näihin keinoihin kuuluvat ennakoiva ja taloudellinen ajotapa. Talvella kannattaa lisäksi muistaa moottorin esilämmitys, kun lämpötila laskee nollaan, kertoo liikenteen energiankäytön johtava asiantuntija Vesa Peltola Motivasta.

Esilämmitys kannattaa vanhemmilla autoilla

Peltolan mukaan moottorin esilämmityksestä on sitä enemmän hyötyä, mitä vanhemmasta autosta on kyse.

- Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VTT:n tuoreen tutkimuksen mukaan uusissa autoissa säästö on aika lailla pienempi, koska niiden moottorit lämpiävät mahdollisimman nopeasti käynnistyksen jälkeen. Vanhemmissa autoissa esilämmityksestä on enemmän rahallista hyötyä.

Lämmittimet ovat sähkösyöppöjä

Motivasta muistutetaan, että ylimääräiset kattotelineet ja suksioboksit kannattaa ottaa pois katolta.

- Suksiboksi voi lisätä auton bensan kulutusta litrankin verran sadalla kilometrillä, sanoo liikenteen energiankäytön johtava asiantuntija Vesa Peltola Motivasta.

Peltolan mukaan myös auton penkin- ja takalasinlämmittimet ovat melkoisia sähkösyöppöjä.

- Auton moottorin tuottama sähkö on hinnaltaan kymmenkertaista verkkosähköön verrattuna. Lämmittimiä kannattaa siis käyttää harkiten.

Juho-Aleksi Lepistö / Yle Satakunta