Suoraveloituksen päättyminen vaatii tarkkuutta

Suoraveloituksen päättyminen on tiedetty pitkään, mutta silti moni yritys on jättänyt toimimisen viime tippaan. Yritysten on pitänyt tehdä pankin kanssa verkkolaskusopimus, jotta asiakkaat voivat puolestaan tehdä laskuttajan kanssa suoramaksu- tai e-laskusopimuksen. Sekä laskuttajan että asiakkaan kannattaa olla siirtymävaiheessa tarkkana.

talous
Tavaroita toimistopöydällä.
Yle

Oma Säästöpankin palveluneuvoja Jori Selkämaa sanoo, että asiakkaat ovat ottaneet suoraveloituksen päättymisen rauhallisesti. Asia on toki työllistänyt ja moni on tullut pankkiin kyselemään muutoksen vaikutuksia. Myös verkkopankkisopimuksia on solmittu vuoden vaihteessa entistä enemmän.

– Etenkin iäkkäämmät ihmiset ovat kyselleet paljon ja heitä on neuvottu esimerkiksi e-laskusopimusten kanssa, kertoo Selkämaa.

Alkuvaiheessa laskut kannattaa tarkistaa ja soittaa laskuttajalle, jos jotain laskua ei kuulukaan

palveluneuvoja Jori Selkämaa, Oma Säästöpankki

Suoraveloituksen päättyminen tarkoittaa asiakkaille sitä, että heidän on esimerkiksi pitänyt muuttaa suoraveloitus suoramaksuksi tai tehdä e-laskusopimus. Laskut voi myös kiikuttaa entiseen tapaan pankin hoidettavaksi. Tosin palvelumaksua vastaan.

Yrityksille vaikeampi muutos

Muutos on ehkä yrityksille eli laskuttajille isompi kuin kuluttajille. Laskuttajan on pitänyt muistaa tehdä verkkolaskusopimus pankin kanssa, jotta asiakkaat puolestaan voivat tehdä e-laskusopimuksen laskuttajan kanssa. Etenkin pienet yritykset eivät ole olleet asiassa ihan hereillä.

– Vielä tänäänkin on tullut sähköpostia, että pitäisi tämä sopimus tehdä. Eli etenkin moni pieni yritys on jättänyt viime tippaan. Esimerkkinä vaikkapa pienet isännöintifirmat, kertoo Selkämaa.

Alkuun kannattaa olla tarkkana

Ei muutoksesta ole ihan tyystin ongelmitta selvitty. Pankit ovat jo saaneet selvitellä sitä, että aina ei e-laskutus ole mennytkään oikein.

– Sinänsä on suuresta muutoksesta kyse ja tässä siirtymävaiheessa kannattaa olla tarkkana. Etenkin ensimmäisen puolen vuoden aikana kannattaa laskut tarkistaa ja soittaa laskuttajalle, jos vaikka jotain laskua ei kuulukaan, ohjeistaa Oma Säästöpankin palveluneuvoja Jori Selkämaa.