1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hautausmaa kätki salaisuuden – muinaisten hautaholvien verkosto paljastui sattumalta

Helsingin Hietaniemen hautausmaan alta paljastui maatutkatutkimuksissa 12 kohdetta, joita voidaan varmuudella pitää katakombeina. Lisäksi parikymmentä kohdetta on luokiteltu epävarmoiksi löydöiksi.

Ortodoksiselta hautausmaalta löydettyjä katakombeja tutkittiin maatutkan avulla Helsingissä 16. heinäkuuta. Kuva: Yle

Helsingin ortodoksiselta hautausmaalta on maatutkatutkimuksissa löytynyt 12 kohdetta, joita voidaan varmuudella pitää katakombeina. Lisäksi parikymmentä kohdetta on luokiteltu epävarmoiksi löydöiksi.

- Todennäköisesti niistäkin suuri osa on oikeita katakombeja, Aalto-yliopiston sovelletun geofysiikan lehtori Tero Hokkanen arvioi.

Tutkimuksiin ryhdyttiin sen jälkeen, kun viime kesänä hautakartoitustyön yhteydessä ilmeni, että maan alle on rakennettu hautakammioita. Syksyn aikana maata käytiin läpi maatutkan ja metallipiikin avulla.

Löydetyt katakombit sijaitsevat muutaman kohteen ryppäissä. Leveydeltään ne ovat 60 senttimetristä jopa viiteen metriin. Maanalaiset seinät ovat tiiltä ja kannet kiveä.

Kannet ovat hyvin lähellä maan pintaa. On arvioitu, että vanhimmat katakombit ovat 1800-luvulta.

Hautakammioiden sijainnin selvittäminen helpottaa työskentelyä hautausmaan alueella, sillä raskaat työkoneet katakombin päällä saattavat aiheuttaa vaarallisia maansortumia. Lisäksi tiedot ovat tärkeitä vapaiden hautapaikkojen kartoituksessa, sillä katakombien päälle ei voi haudata.

Helsingin ortodoksinen seurakunta on ollut hautakammiolöydöistä yhteydessä museovirastoon. Toiveena on saada ulkopuolista rahoitusta katakombien tarkempaan tutkimiseen.