Suomalaishuippu haastaa eteläkorealaiset 10 000 dollarin Starcraft-turnauksessa – Katso suorana Yle Areenassa

Samuli "Elfi" Sihvonen on yksi Suomen parhaista tietokonepelaajista. Viikonloppuna hän kilpailee 10 000 dollarin ykköspalkinnosta Assembly Winter -turnauksessa Helsingin Messukeskuksessa. Yle Areena näyttää finaalit suorana netissä.

Samuli Sihvonen Kuva: Jussi Jääskeläinen

Muun muassa Etelä-Koreassa ja Ruotsissa erittäin suosittu elektroninen urheilu – tietokonepeleissä kilpaileminen – on kasvamassa ulos marginaalista myös Suomessa. Yleisön mukana kasvavat myös palkinnot. Helmikuun alussa pelattavassa Assembly Winter -turnauksessa Starcraft II -pelin paras saa palkintona peräti 10 000 dollaria.

Yksi mahdollisista voittajista on Samuli "Elfi" Sihvonen, joka pelaa tietokonepelejä ammatikseen. Kahdeksan tuntia päivässä harjoitteleva Sihvonen kuuluu suomalaiseen ammattilaistalliin, jonka tukijoina on muun muassa peli- ja energiajuomavalmistajia.

5 000 fania joka päivä

Sihvosen työpöytä ja -kone sijaitsevat hänen kaksiossaan Helsingin Jakomäessä. Seinillä roikkuu palkintotauluja, jotka todistavat useista monen tuhannen dollarin arvoisista turnaussijoituksista. Viimeisin menestys tuli tammikuussa Tampereella pidetyssä Lantrek-pelitapahtumassa, jossa Sihvonen voitti Starcraft II -finaalin.

Parhaillaan Sihvonen valmistautuu Assembly Winter -turnaukseen.

– Toivon sijoittuvani kahdeksan parhaan joukkoon, mutta eteläkorealaiset ovat kovia vastustajia, Sihvonen sanoo.

Noin 5 000 fania seuraa Sihvosen pelaamista päivittäin Twitch-palvelun kautta. Monet myös kommentoivat pelejä.

– Vastailen kommentteihin pelien välillä, hän kertoo.

Nuorisotyötä parhaimmillaan

Ruotsissa ammattilaisia on kolmisenkymmentä, joukossa yksi nainen, Madeleine "MaddeLisk" Leander. Laji saa hyvin huomiota tiedotusvälineissä, sillä sekä SVT että Kanal6 televisioivat turnauksia ja Aftonbladet-lehti tekee erillistä e-sport-liitettä.

Suomen Elektronisen Urheilun Liitto SEUL ry. perustettiin vuonna 2011 ja se sai saman tien myös virallista tunnustusta, kun opetusministeriö myönsi liitolle 60 000 euroa nuorisotyötä varten.

– Mielenkiinto elektronista urheilua kohtaan on selvästi kasvanut kahden viime vuoden aikana. Lajilla on tuhansia harrastajia ja suunnittelemme kansallisen sarjan perustamista, kertoo SEUL:n puheenjohtaja Tuomas Velling.

Huippu-urheilija vai sohvaperuna?

StarCraft II on yksin pelattava strategiapeli. Tavoitteena on rakentaa parempi armeija kuin vastustajalla.

– Huipulle nouseminen edellyttää todella kovaa harjoittelua. Strategista ajattelua, vastustajan lukemista, toistoa ja toistoa, sanoo Sihvonen.

Sihvonen herää päivisin kymmeneltä ja pelaa 4–5 tuntia. Tauon jälkeen alkavat iltatreenit. Rutiinit ovat tärkeitä ja Sihvonen välttelee yöllä pelaamista. Välillä hän käy lenkillä.

Urheiluvammat ovat harvinaisia.

– Tosin tunnen kyllä yhden pelaajan, joka joutui pitämään tauon ranneongelmien takia.

Toivon sijoittuvani kahdeksan parhaan joukkoon, mutta eteläkorealaiset ovat kovia vastustajia.

Samuli Sihvonen

Petri Hämälä, joka on Sihvosen tallipäällikkö Ence esport -tallissa, sanoo huippupelaajien muistuttavan muiden lajien huippuja.

– He eivät ehkä ole huippu-urheilijoita, mutta tietokonepelit ovat ilman muuta urheilua. Shakki on urheilua ja tämä laji on paljon vaativampi. Pelaajat tekevät noin 300 pientä liikettä minuutissa ja harjoittelevat koordinaatiota joka päivä. Sen lisäksi heidän pitää huolehtia kunnostaan, sillä on raskasta istua paikallaan ja pelata kahdeksan tuntia putkeen, Hämälä sanoo.

Talli järjestää pelaajille sponsorit, maksaa kuukausipalkat ja markkinoi heitä muun muassa fanituotteilla.

Pelirajoituksia pienenä

Sihvosen vanhemmat suhtautuivat pelaamiseen ensin epäilevästi.

– He rajoittivat peliaikaani. Mutta kun 15-vuotiaana voitin ensimmäisen turnaukseni ulkomailla, muuttui myös vanhempieni suhtautuminen, Sihvonen kertoo.

Neljä vuotta sitten Sihvonen päätti keskittyä lajiin täysillä ja nykyisin hänellä on siihen koko perheen tuki.

Huipulle nouseminen edellyttää todella kovaa harjoittelua. Strategista ajattelua, vastustajan lukemista, toistoa ja toistoa.

Samuli Sihvonen

Vanhempien on kuitenkin hyvä pitää silmällä lastensa pelaamista.

– Lasten pitää saada pelata, mutta pelaamista voi valvoa ja rajoittaa. Muuten se saattaa viedä huomiota esimerkiksi koululta.

Sihvonen ei ole lintsannut pelaamisen takia, mutta ylioppilaskirjoitusten jälkeen opinnot ovat saaneet odotella.

Kolmekymppinen ei pärjää

Mutta johtavatko kasvavat palkinnot lapset ja nuoret epärealistisiin unelmiin menestyksestä ja rikkauksista? Velling ei ole tällaisesta huolissaan.

– Tätä voi verrata unelmiin urasta jääkiekkoammattilaisena. Vain hyvin harva pääsee niin pitkälle. Mutta ei se ole mikään ongelma, Velling sanoo.

Hämälän mukaan pelaajat ovat parhaimmillaan 18-vuotiaina.

– Suurin osa lopettaa pelaamisen ennen kuin he täyttävät 30. Mutta moni pärjää oikein hyvin vielä kaksikymppisenä, Hämälä jatkaa.

Maailman parhaimmat pelaajat löytyvät Yhdysvalloista ja Etelä-Koreasta. Elektroniseen urheiluun suhtaudutaan erityisellä vakavuudella juuri Etelä-Koreassa, jossa pelaajien eliitti asuu erityisissä pelaajataloissa, jotka tarjoavat täysihoidon ja ankarat harjoittelurutiinit valmentajien johdolla. Peli on kovaa, sillä suurimmissa kisoissa palkintosummat kohoavat jopa miljooniin dollareihin.

Sihvonen aikoo jatkaa vielä muutaman vuoden suurempien palkintopottien houkuttelemana.

– On mukava saada matkustaa turnauksiin eri puolille maailmaa. Mutta muutaman vuoden kuluttua ryhdyn varmasti opiskelemaan. Ainetta en ole vielä päättänyt, mutta tuskin mitään peleihin liittyvää.

Hanna Rundell, Svenska Yle