Asuntolainojen määrä kutistui ensi kertaa yli 15 vuoteen

Viime vuonna otettiin 20 prosenttia vähemmän asuntolainoja kuin vuonna 2012. Joulukuun lopussa asuntolainakanta oli 54 miljoonaa eli 0,6 promillea pienempi kuin kuukautta aiemmin.

talous
Asunnon pohjapiirros asuntonäytössä.
Yle

15 vuoden ajan suomalaisten yhteenlaskettu asuntolainapotti on kasvanut vuosi vuodelta, mutta nyt kasvu on taittunut. Viime vuonna uusia asuntolainoja nostettiin selvästi vähemmän kuin edellisinä vuosina, ja joulukuussa 2013 asuntolainakanta oli pienempi kuin marraskuussa, Suomen Pankki tiedottaa.

Asuntolainojen määrä oli joulukuun lopussa yhteensä 88,3 miljardia euroa, noin 54 miljoonaa eli 0,6 promillea vähemmän kuin marraskuun lopussa.

Koko vuonna uusia lainoja nostettiin 15,2 miljardin edestä, kun vuonna 2012 luku oli 19,1 miljardia euroa. Asuntolainakannan kasvu vuositasolla on hidastunut jo yli vuoden ajan.

Joulukuusssa kotitalouksien nostamien uusien asuntolainojen keskikorko oli 2,03 prosenttia, hieman korkeampi kuin marraskuussa. Koko asuntolainakannan keskikorko oli 1,48 prosenttia.

Taantuma on hiljentänyt asuntomarkkinoita ja pankit ovat tiukentaneet asuntolainan ehtoja muun muassa nostamalla marginaaleja eli markkinakoron päälle perittäviä lainakorkoja.

Juttua on korjattu kello 14.38: Asuntolainakanta oli joulukuun lopussa 0,6 promillea eikä kuusi prosenttia pienempi kuin marraskuussa