Avantouinnin SM-kisoissa ovela taktikoi itselleen etulyöntiaseman

Vierumäellä mitellään viikonvaihteessa avantouinnin SM-kilpailuissa. Avantoon aikoo pulahtaa yli 800 ihmistä.

urheilu
Vierumäelle tehty avanto.
Vihtori Koskinen / Yle

Suuri hyinen avanto odotti perjantaina iltapäivällä uimareita Vierumäellä. 25 metriä pitkä, moneksi uimaradaksi rajattu avanto vastaanottaa syövereihinsä viikonlopuna aikana jopa 800 kylmää pelkäämätöntä hurjapäätä.

Tämä on sadasosapeliä, ja jotkut taktikoivat ottamalla vaatteensa pois hitaasti. Sitten toiset ovat jo kylmissään ennen kuin mennään veteen

Tuomo Järvinen

Avantoa on pidetty pumpuilla auki koko talven, joten jäätä ei ole täytynyt erikseen sahailla kilpailun alla.

Avantouinnin superviikonloppu alkaa perjantaina illansuussa vapaauintiviestillä. Varsinaiset SM-kisat alkavat lauantaina, jolloin lähtöjä on kolmen minuutin välein aamukymmenestä iltapäivään kello 16:een asti. Sunnuntaina vuorossa ovat SM-viestiuinnit.

Osa uimareista kisailee, osa ei. Veteen pääsee myös ilman ajanottoa. Vieressä on lisäksi kuuttiallas niille, jotka haluavat vain pulahtaa hetkeksi viileään.

Turvallisuus ennen kaikkea

Kilpailussa säännöt ovat yksinkertaiset. Lähtö tapahtuu, kun lähdönjohtaja komentaa kilpailijoita riisumaan ylimääräiset vaatteet. Ne laitetaan koriin suorituspaikan viereen.

Komennolla kilpailija siirtyy veteen alimmalle askelmalle kyykkyyn niin, että olkapäät ovat veden alla. Uimaliikkeitä saa alkaa tehdä vasta, kun lähtölupa on annettu äänimerkillä. Matkaa taitetaan rintauinnilla.

- Säännöt sanovat, että tunnistettavaa rintauintia, ei mitään delfiinipotkuja, sanoo tapahtumapäällikkö Tuomo Järvinen.

- Tämä on sadasosapeliä, ja jotkut taktikoivat ottamalla vaatteensa pois hitaasti. Sitten toiset ovat jo kylmissään ennen kuin mennään veteen, hän lisää.

Massatapahtumassa on valmistauduttu siihen, jos kylmä vesi on jollekulle pulahtajista liikaa. Ambulanssi ja kaksi sukeltajaa päivystävät koko kilpailun ajan avannon läheisyydessä.

Mutta laskeutuisiko tapahtumajärjestäjä itse mustana lainehtivaan avantoon tekemään uintiliikkeitä? Vastaus on yllättävä.

- En ole avantouinti-ihmisiä, mutta yli 800 ihmistä on täällä sitä mieltä, että se on todella mukavaa, hän nauraa.