Ajanpuute ajaa ministereiden avustajat muihin töihin - "kännykkäriippuvuus on maanista"

Arki ministerin avustajana ei ole kovin ruusuinen, mutta työ on mielekästä, sanovat ex-avustajat.

Kotimaa

Suuri henkilövaihtuvuus ministereiden avustajakunnissa ei välttämättä kerro mistään dramatiikasta. Taustalla on usein aivan luonnollisia syitä kuten uusien haasteiden hakeminen työelämästä tai työn päättyminen sen sijaisuusluonteen takia.

Ylen haastattelemat ex-avustajat kuitenkin nostivat esiin ainakin yhden ratkaisevan syyn miksi avustajan hommat päättyivät heidän osaltaan.

- Erityisavustajan työ on 24/7-hommaa. Taustalla olivat myös perhesyyt. Erityisavustajan työ vaatii perheeltä paljon ymmärrystä, kertoo valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) erityisavustajana toiminut ja nykyisin SDP:n puoluetoimistossa työskentelevä Ilmari Nalbantoglu.

Nalbantoglu kertoo, että erityisavustajan työ on mielenkiintoinen näköalapaikka suomalaiseen politiikkaan.

- Samalla se on kuitenkin vaativaa sisällöllisesti ja ajankäytöllisesti. Työssä pitää nopeasti omaksua asioita. Avustajan työ oli minulle määräaikainen sijaisuus ja sen aikana minulle tarjoutui mahdollisuus mennä tiedottajaksi puoluetoimistolle.

Kalenteri tasapainoon

Ajanpuutteen nostaa tikunnokkaan myös Tage Lindberg, joka toimi Urpilaisen erityisavustajana ja SDP:n ministeriryhmän sihteerinä runsaat kaksi vuotta. Lindberg siirtyi sittemmin entiseen työpaikkaansa Ekonomiliittoon.

- Homman aikaavievyys oli suurin syy lähtööni. Halusin, että kalenterini olisi enemmän tasapainossa. Työ oli rankkaa vaikkakin mielenkiintoista verkostoitumisen näkökulmasta, josta on nyt hyötyä nykyisessä työssäni, Lindberg sanoo.

"Työn määrä hirvittävän suuri"

Hieman alle vuoden verran liikenneministeri Merja Kyllösen (vas) erityisavustajana toiminut Sauli Hievanen jätti avustajan hommat myös ajankäyttösyistä.

- Esikoiseni syntyi ja halusin inhimillisempää työaikaa. Erityisavustajan työ on kuluttavaa hommaa. Kännykkäriippuvuus on maanista, kertoo nykyään SAK:n elinkeinopoliittisena asiantuntijana toimiva Hievanen.

Jutta Urpilaisen ja työministeri Lauri Ihalaisen (sd) avustajana toiminut Olli-Pekka Koljonen myös myöntää, että erityisavustajan työ ei ole "helpoimmasta päästä".

- Työn määrä on hirvittävän suuri. Työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on vaikeaa. Rankkuuden kääntöpuolena on kuitenkin työn mielenkiintoisuus. Vaihdoin työtä uteliaisuuttani, koska halusin nähdä maailmaa elinkeinoelämän näkökulmasta, nykyisin SOK:n yhteiskuntasuhdepäällikkönä toimiva Koljonen kertoo.

Henkilösuhteissa ei ongelmia

Ex-avustajat kiistävät, että avustajien suuri vaihtuvuus olisi kytköksissä kunkin puolueen ongelmiin hallituksessa. Etenkin SDP:n ministereiden avustajakunnan suuri vaihtuvuus voisi helposti vihjata puolueen vaikeuksista hallituksessa. Myöskään henkilökemioissa ei ole nähty ongelmia. Ministerit toimivat avustajiensa esimiehinä.

- Olin aina hyvissä väleissä Urpilaisen kanssa ja olen edelleenkin. Meillä ei ollut näkemyseroja asiakysymyksissä. Tietysti tietyt asiat olisivat toisinkin voineet mennä, mutta politiikka on välillä sellaista, sanoo Tage Lindberg.

- Yleisesti arvioiden varmasti on niin, että henkilökemiat eivät kohtaa kaikilla. Mutta itselläni ei ollut tällaista ongelmaa, sanoo Ilmari Nalbantoglu.

- Kyse ei ole missään määrin ongelmista henkilösuhteissa. Ei se tietenkään ole hyväksi, että avustajakunta vaihtuu tiheästi, mutta vaihdokset ovat selkeästi luontaisia juttuja, sanoo Olli-Pekka Koljonen.

- Minulla ei ollut henkilökemioissa ongelmia. Itse asiassa Kyllönen oli paras esimies koskaan, kehaisee puolestaan Sauli Hievanen.

Työsuhteiden kestot vaihtelevat rajusti

Periaatteessa erityisavustajalla on työsuhde ministerin esikunnassa ministerikauden alusta loppuun. Ministereiden erityisavustajien työsuhteiden pituudet ovat kuitenkin vaihdelleet Kataisen hallituksen aikana parista kuukaudesta yli kahden vuoden työsuhteisiin. Tyypillinen avustajan työsuhde on kestänyt puolesta vuodesta vuoteen.

Avustajien työsuhteiden lyhyitä kestoja selittänee osittain myös sekin, että esimerkiksi ministerikierrätyksen seurauksena uusi ministeri yleensä uusii avustajakuntansa itselleen sopivammaksi. Entisen ministerin avustaja voi jäädä uuden ministerin leipiin joksikin aikaa, mutta vaihtuu uuteen myöhemmin. Avustajia myös kierrätetään saman puolueen eri ministereillä, mikä tuo vaihtuvuutta.

Erityisavustajilla ei ole käytännössä työaikaa. Erityisavustajille maksettujen palkkojen vaihteluväli on 4 154,78 – 6 777,31 euroa. Palkkaan vaikuttaa koulutus ja työkokemus.