Kiistellyt ateria-automaatit toivat lisää aikaa asiakastyöhön Mäntyharjulla

Mäntyharjulla kiistaa aiheuttaneet ateria-automaatit ovat olleet käytössä nyt puolitoista vuotta. Vanhusta ruoanlaitossa automatiikallaan auttavia laitteita on Suomessa käytössä parissakymmenessä kunnassa. Automaatit ovat vapauttaneet kotihoidon henkilöstöä asiakaspalveluun.

Kotimaa
Ateria-automaatin pakastin.
Adam Bellgrau / Yle

Kohta 82-vuotias Teuvo Tiainen on valmistanut ruokansa automaatin avustuksella nyt puolitoista vuotta.

– Mie oon niin vähän itse ruokaa laittanut aikasemmin. Täs ei tarvii muutaku pistää sinne. Se sannoo millo saap ottaa pois, se on sillo valmis, naurahtaa Viipurin itäpuolelta Heinjoelta kotoisin oleva ja nykyisin Mäntyharjulla asuva Tiainen.

– Aterian valmistus on aloitettu. Ilmoitan sinulle, kun ateria on valmis, automaatti huikkaa.

Kun ateria-automaatteja kaksi vuotta sitten esiteltiin Mäntyharjulla, löytyi aparaatille epäilijöitä. Päätöstä palloteltiin eri päätöselimissä urakalla, ennen kuin palvelun lopullinen hankinta varmistui. Automaattien muun muassa pelättiin jättävän vanhukset kokonaan vaille ihmiskontaktia. Kotihoidosta vakuutetaan, että asiakkaalle on nyt päin vastoin enemmän aikaa.

– Siinä se on avittanut, että meiltä jäi se ruoan jakelu pois. Viisi tuntia joka päivälle saatiin lisää aikaa itse asiakastyöhön, kotihoidon päällikkö Seppo Hujanen laskeskelee.

30 automaattia käytössä - käyttökokemuksia kysellään

Mäntyharjulla tietokoneen, pakastimen ja kiertoilmauunin yhdistelmiä on käytössä kolmisenkymmentä. Itä-Suomessa automaatteja on ollut koekäytössä viime vuonna myös Suonenjoella ja kokeilua on tarkoitus jatkaa myös tänä vuonna. Useat kunnat ovat kyselleet käyttökokemuksia Mäntyharjulta, jossa automaattisopimus on voimassa vielä reilun vuoden verran.

– Tarve on varmaan kasvava. Uskon, että meillä voisi olla viitisenkymmentäkin ateria-automaattiasiakasta, arvioi kotihoidon päällikkö Seppo Hujanen.

Teuvo Tiainen ja ateria-automaatin lämmittämä lounas.
Teuvo Tiainen ja ateria-automaatin lämmittämä lounas.Pekka Havukainen / Yle

Mäntyharjulla käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä automaatteihin. Mielipiteitä on kysytty kahteen otteeseen kyselyillä. Myös Teuvo Tiainen on ollut omaan kokkiinsa tyytyväinen. Annosvalikoimasta on jo löytynyt omat suosikit.

– Eihän niit alkuun tiiä, mitä sielt tulloo mistäkkii, ku outoi ruokii on. Mut yhen kerran kun ottaa, ni sit sen tietää seuraavan kerran.