1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yritystiedot

Uudellamaalla yritysten toimipaikkojen määrässä ei havaittavaa laskua

Varsinkin nuoret pyörittävät yhä useammin omaa yritystä oman työn ohessa. Notkeasti kaavoittavat ympäryskunnat imevät yrityksiä mailleen.

Yritystiedot
Asiakkaita marketin kassalla.
Venäläiset turistit tarvitsevat palveluja.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Uudellamaalla yritysten toimipaikkojen määrä on pysynyt vuosia samalla tasolla. Luvuissa ei ole suuria nousuja, mutta ei laskujakaan.

- Vuoden 2008 romahduksen jälkeen ollaan menty samalla tasolla, Tilastokeskuksen yritystilastojen tilastopäällikkö Reetta Moilanen sanoo.

Moilasen mukaa tällä hetkellä näyttää siltä, että kasvu tulee ympäryskunnista. Keravalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä yrittäjyys on nousussa.

Moilasen mukaan mielenkiintoista on se, että ulkomaalaistaustaisten perustamien yritysten määrä on kasvusssa pääkaupunkiseudulla.

Pääkkaupunkiseutu on edelleen kaupan ja liike-elämän keskus. Suurteollisuus on maakuntien heiniä.

Osa-aikayrittäjyys nousussa

Nykynuorille yrittäjyys ei ole vain riskejä ja raatamista, se on myös mahdollisuus.

- Monet perustavat yrityksen palkkatyön ohella. Töitä tehdään läppärillä kotoa käsin. Kynnys yrittäjyyteen on selvästi laskenut, Helsingin yrittäjien Pia Pakarinen sanoo.

Sijainti ja kaavoitus ratkaisee

Kunnat eivät enää kisaa yrityksistä hampaat irvessä, nyt tehdään yhteistyötä. Pieni kisa on silti aina paikallaan.

- Kaavoitus pitää olla kunnossa, tiet valmiina ja mieluusti myös valmiita liiketiloja. Prosessi ideasta yrityksen käynnistämiseen pitää olla mahdollisimman lyhyt, Uudenmaan yrittäjien toimitusjohtaja Petri Graeffe korostaa.

Lue seuraavaksi