1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Lindström tähtää eduskuntaryhmän johtoon vaalit mielessään

Kouvolalainen haastaa eduskuntaryhmän puheenjohtajana vaalikauden alusta toimineen Pirkko Ruohonen-Lernerin.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Perussuomalaisten kouvolalainen kansanedustaja Jari Lindström kilpailee puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikasta. Eduskuntaryhmän järjestäytymiskokous alkaa maanantaina aamupäivällä.

Lindström haastaa vaalikauden alusta ryhmän puheenjohtajana toimineen Pirkko Ruohonen-Lernerin. Kouvolalainen myöntää harkinneensa ryhmäjohtajan paikalle pyrkimistä aiemminkin.

– Harkitsin asiaa jo viime vuonna, mutta katsoin, ettei ollut sen aika. Nyt pyyntöjä tuli sen verran monta, ja keskustelin muutamien henkilöiden kanssa, ennen kuin päätin lähteä hippasille, Lindström perustelee.

Lindström myöntää, että hän hakee tarkoituksellisesti näkyvyyttä seuraavia eduskuntavaaleja varten.

– Olen pyrkinyt asettamaan itseni eduskunnassa mahdollisimman pahoihin paikkoihin oppiakseni, silä kansanedustajan työhön ei ole mitään koulutusta ja virheitä tekemällä oppii. On selvää, että tässä tulee näkyvyyttä, hän sanoo.

Sähäkkyyttä, ei hätäilyä

Lindström kertoo tehneensä Ruohonen-Lernerin kanssa eräänlaisen herrasmiessopimuksen siitä, että loanheittoon tai toistensa arvosteluun ei lähde ryhmäjohtajuudesta kisaavista edustajista kumpikaan. Itseään sen sijaan kumpikin saa kehua estoitta. Lindström lupaa olevansa liikkeissään vikkelämpi.

– Etenkin median suuntaan olisin sähäkämpi, nyt jäämme odottelemaan turhan pitkiksi ajoiksi, ennen  kuin otamme kantaa poliittisiin kysymyksiin. Tässä jäämme jälkeen selvästi esimerkiksi oppositiokumppani Keskustasta. Mutta sähäkkyys ei tarkoita sitä, että hätäilisin, Lindström pohtii.

Lindström povaa vilkasta kevättä politiikassa. Lisäväriä Arkadianmäelle tuovat kevään eurovaalit, mutta myös runsaan vuoden päässä siintävät eduskuntavaalit ovat hänen mukaansa maustamassa kevään poliitiikan keitoksia. Oppositioedustaja lupaileekiin, että hallituksen poliittiseen rokkaan heitetään rikka jos toinenkin.

– Kyllä vaalien lähestyminen tulee näkymään varmasti politiikan teossa alkavalla istuntokaudella. Itse veikkaan, että hallituksen ajamat isot uudistukset, kuten kunta- ja sote-uudistukset, eivät mene maaliin, vaan niin sanottu takaraja tulee vastaan ja kun vaalit lähestyvät, vaikeiden päätösten tekemisestä tulee käytännössä mahdotonta. Opposition tehtävä on haastaa hallitus. Ja jos tekee välikysymyksen, sen perimmäisenä tarkoituksena on aina kaataa hallitus, vaikka sehän ei ole onnistunut vuosikymmeniin, hän toteaa.