Maailman suurin tuuliturbiini aloitti toimintansa

Tanskassa on käynnistetty valtava, kahdeksan megawatin tuulivoimala. Tuulivoimayhtiöt kehittävät kilpaa yhä voimakkaampia laitoksia.

talous

Tanskan Österildissä käynnistyi eilen torstaina maailman toistaiseksi suurin tuulivoimala. Tanskalaisen Vestas-yhtiön turbiinin nimellisteho on kahdeksan megawattia.

Vestaksen V164-voimala on vielä koekäytössä. Laitos on tarkoitettu sijoitettavaksi merelle, mutta koelaitos toimii maalla.

Voimalan torni on 140 metriä korkea ja roottorin lapojen pituus 80 metriä. Voimalatyypin sarjatuotanto voi alkaa ensi vuonna, jos kysyntää riittää.

Vestas ja japanilainen Mitsubishi-yhtiö ovat yhdessä suunnitelleet turbiinin, joka tuottaa sähköä enimmillään jopa 7 500 eurooppalaisen kotitalouden tarpeeseen.

Tuulivoimayhtiöillä on käynnissä kiivas kilpailu yhä tehokkaammista voimaloista. Tällä hetkellä saksalaisella Enercon-yhtiöllä on voimakkain maalle rakennettu laitos. Sen teho on 7,5 megawattia. Merellä toimivista voimaloista ennätystä pitävät hallussaan saksalainen Siemens ja ranskalainen Alstom, joilla on kuuden megawatin laitoksia.

Yhtiöiden mukaan voimaloiden koon kasvattaminen on kannattavaa, sillä isot voimalat tulevat asiakkaille edullisemmiksi kuin jos sama sähkömäärä tuotettaisiin usealla pienellä myllyllä. Kookkaiden voimaloiden valmistamisessa säästetään perustojen ja sähköasemien rakentamisessa sekä kaapeloinnissa