1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työelämän tutkija: Aina kannattaa kehua, vaikkei se niin sydämestä tulisikaan

Työkaveria kannattaa kohdella ystävällisesti, vaikka se olisikin pelkkää small talkia. Tätä mieltä on työelämän tutkija, professori Jussi Vahtera. Puhumattomuus voi aiheuttaa syrjäytymistä. Kehu työkaveria selän takana -kampanja on hänen mielestään raikas idea.

Kuva: Mika Kanerva / Yle

Tällä viikolla on jälleen aika kehua työkaveria selän takana. Professori Jussi Vahtera Turun yliopistosta kannustaa puhumaan aiempaa enemmän työpaikoilla. Puhumattomuus voi aiheuttaa vakavia terveydellisiä ongelmia kuten syrjäytymistä.

- Toivon, että kampanja onnistuu. Suomalaiset ovat kyllä aika tuppisuita, eikä kiitosta meillä niin herkästi jaeta, miettii Vahtera.

Amerikkalainen yltiöpositiivisuus sopisi professorin mukaan hyvin myös suomalaisille työpaikoille.

- Toivoisin, että meillekin tällainen small talk -kulttuuri rantautuisi. Onhan se paljon mukavampi tulla töihin, jos siellä tervehdittäisiin iloisesti ja sanottaisiin jotain positiivista, vaikkei sitä ihan aina niin tosissaan tarkoitettaisikaan.

Työilmapiiri saa kuntatyöpaikoilla arvosanaksi kahdeksan

Professori Jussi Vahtera muistuttaa, että työilmapiiri on ehkä yllättävänkin hyvä suomalaisilla työpaikoilla. Turun yliopiston kansanterveystieteessä on tutkittu ennen kaikkea kunta-alan tuhansia työpaikkoja koko 2000-luvun, ja tutkimus jatkuu edelleen. Tutkimukseen vastaa 40 000 henkilöä kahden vuoden välein.

- Keskimäärin arviot työpaikkojen ilmapiiristä ovat erittäin hyvät, ja ne ovat parantuneet tutkimuksen aikana. Kouluarvosanana se on siellä kahdeksan päällä.

Vahtera on tyytyväinen tuloksiin.

- Tiedämme, että hyvät sosiaaliset suhteet, työtoverien tuki ja esimiehen tuki ovat tärkeitä siinä, kuinka me työntekijöinä säilymme terveinä ja selviämme stressaavassa työelämässä.

Toisen työntekijän kohtaaminen on myös tärkeää työpaikan ilmapiirin kannalta.

Suomalaiset ovat kyllä aika tuppisuita, eikä kiitosta meillä niin herkästi jaeta.

Jussi Vahtera

- Reilun työkaverin ja pomon kanssa meidän on mukavampi työskennellä kuin piikittelevän tai pahansuovan henkilön kanssa, pohtii Vahtera.

Työpaikkakiusaamisesta puhuminen on hyvä asia

Professori Jussi Vahtera pitää hyvänä työpaikkakiusaamisesta syntynyttä keskustelua. Selän takana puhuminen voi aiheuttaa kiusaamista ja syrjintää, ja siitä voi tulla suoranaista terveyshaittaa ja stressiä yksittäiselle työntekijälle.

Julkisuudessa paljon esillä ollut Hilkka Ahteen tapaus sisälsi myös puhumattomuuden kokemuksia. Vahterakin myöntää, että puhumattomuus on vaikuttava tapa saada pahaa oloa toiselle.

- Me tiedämme kansanterveystutkimuksista, että esimerkiksi yksin asuminen lisää merkittävästi kuolemaa ja siihen liittyy monien kansantautien riskien kasvaminen. Me tarvitsemme sosiaalisia verkostoja, sosiaalisia kontakteja. Olemme sosiaalinen laji, ja eristäminen on rankaisemisen tai pahan tekemisen muoto, kertoo Vahtera.