Vanhemmille tiedoksi: näistä syistä pelejä pelataan monta tuntia

Varsinkin lapsiperheissä saatetaan ihmetellä sitä, miten perheen varhaisteini jaksaa pelata tuntikausia yhtä soittoa. Kysyimme pitkistä pelituokioista tutkijalta ja pelaamisen puoliammattilaiselta.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Pelaajat tietävät, että tietokone- ja konsolipelien maailmassa yksi tunti on vasta hyvä alku. Pelien koukuttavuudesta ja tuntikausia jatkuvasta pelaamisesta ajatuksiaan kertovat rahaturnauksissa Counter Strike -räiskintäpeliä pelaava Jussi Perälä sekä väitöskirjaa pelihahmojen ja pelaajien välisistä tunteista Turun yliopistossa tekevä Johannes Koski.

Mitä eroa on kirjalla, elokuvalla ja pelillä?

Koski ja Perälä saavat mietittäväkseen kysymyksen: Mikä saa ihmisen uppoutumaan peliin niin, että peli ei katkea, kun käsketään?

Koski suhtautuu kriittisesti koko kysymykseen, ja haluaa pohtia asiaa laajemmin.

– Mikä pitää lapsen kiinni kirjassa tai TV-ohjelmassa? Tai vaikka leikkimässä pihalla kirkon rottaa? Ehkä pitäisi ajatella, mitä ihmiset haluavat populaarikulttuurilta, Koski pohtii.

Pelejä pitää pelata paljon, jos niissä haluaa oikeasti olla paras.

Jussi Perälä

– Jotkut haluavat eskapismia (pakoa todellisuudesta), toiset suuria tarinoita ja tunteita. Osa haluaa näyttää, miten hyvä hän jossain on.

Rahaturnauksissa pelaava Perälä huomauttaa, että peleissäkin harjoitus tekee mestarin.

– Pelejä pitää pelata paljon, jos niissä haluaa oikeasti olla paras. Useissa peleissä on myös miljoonien dollarien palkintopotteja ja parhaiden joukkueiden pelaajat saavat useiden tuhansien kuukausipalkkoja, Perälä kertoo.

Jos pelaaja ei itse kärsi pelaamisesta, fyysinen kunto on hyvä, eikä pelaaminen näy koulunkäynnissä, Perälä ei näe useamman tunnin pelaamista ongelmana.

– Koulussa annetaan numerot kaksi kertaa vuodessa ja kokeisiin vaaditaan vanhempien allekirjoitukset. Pelaamiseen voi asettaa sitten rajat, jos koulu kärsii, hän ehdottaa.

Pelaaminen on leikkimistä

Koski ehdottaa tutustumaan peleihin tarkemmin, koska se voi auttaa myös rajojen asettamisessa. On hyvä tietää miksi lapsi saattaa tarvita yhden tarkasti määrätyn tunnin sijaan esimerkiksi tunnin ja vartin.

– Se on osoitus siitä, että suhtautuu kunnioituksella lapsen harrastukseen. Totta kai vanhempien kuuluukin asettaa rajoja, mutta se kannattaa tehdä ymmärtävästi. Se on se ratkaiseva tekijä, hän pohtii.

Pelaamisen voi Kosken mielestä rinnastaa myös leikkeihin. Ihmisellä on luontainen tarve leikkiä ja peli saattaa tyydyttää leikkimisen tarvetta.

– Onko se nyt sitten yllätys, että sellaisen tuotteen kanssa haluaa viettää aikaa?, Koski kysyy.

Verkkopelistä ei noin vain lähdetä

Käynnissä oleva verkkopeli voi alla hankala lopettaa, vaikka itse haluaisikin. Varsinkin joukkuepelistä ei voi kesken matsin poistua, koska siitä kärsii koko joukkue.

– Puhutaan elektronisesta urheilusta. Samat tavat tässä on kuin missä tahansa muussakin urheilussa. Muutaman kerran olen joutunut keskeyttämään käynnissä olevan pelin ja kyllä siitä aika vihaisia viestejä saa, Perälä kertoo.

Entä joutuuko Perälä selittelemään harrastustaan niille, jotka eivät pelaa?

– Muutin jo 18-vuotiaana pois kotoa. Sen jälkeen ei ole tarvinnut selitellä, hän nauraa.