Hannan tarina liikutti – kansalaisaloite rattijuopumuksesta etenee eduskuntaan

Lapinlahdella rattijuopon yliajaman ja vammoihinsa menehtyneen tytön sisar kertoi tapahtuneesta oman tarinansa sosiaalisessa mediassa. Tarina vauhditti isän kansalaisaloitetta tiukemmista rattijuoppousrangaistuksista nimivyöryyn yhdessä päivässä.

Kotimaa
Lapinlahtelaisia tierauhanmarssilla
Yle

Toukokuussa 2012 rattijuoppo törmäsi Lapinlahdella Jorma Sonnisen pyörällä liikkuneisiin tyttäriin. Tytöt loukkaantuivat tilanteessa, ja seuraavana päivänä tytöistä nuorempi, 11-vuotias Matleena kuoli törmäyksessä saamiinsa vammoihin.

Kuski puhalsi turman jälkeen 2,58 promillen lukemat. Marraskuussa 2012 kuski tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Hovissa tuomio lieveni

Itä-Suomen hovioikeus päätti lieventää kuskin tuomiota viidellä kuukaudella, ja tuomitsi naisen kahdeksi vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Tämän jälkeen viime elokuussa Jorma Sonninen avasi netissä kansalaisaloitteen nimellä ”Rattijuoppouden rangaistuksia on tiukennettava”.

Tuntui aivan ihmeelliseltä, miten se lähti vyörymään eteenpäin.

Jorma Sonninen

Vielä tammikuun viimeisinä päivinä näytti siltä, että nimiä ei saada riittävästi kasaan. Kannatuksia oli noin 22 000. Sitten 30. tammikuuta, iltaan mennessä, 50.000 nimen raja meni rikki. Isä oli seurannut tilannetta pitkin päivää.

-Tuntui aivan ihmeelliseltä, miten se lähti vyörymään eteenpäin, Jorma Sonninen kertoo.

Viesti lähti leviämään sosiaalisessa mediassa

Isä toteaa, että nimivyöry oli Hanna-tyttären ansiota. Hanna loukkaantui myös kolarissa, ja toi oman kertomuksensa julki eri blogikirjoittajille, Facebook-ryhmissä ja pyysi jakamaan kertomusta sosiaalisessa mediassa.

- Sieltä viesti lähti leviämään kulovalkean tavoin. Ihmiset ottivat asian varmaan sydämen asiaksi ja lähtivät mukaan kansalaisaloitteeseen, isä toteaa.

Aloitteen ehtii vielä allekirjoittaa

Kansalaisaloitteen pitää olla eduskunnassa 17. helmikuuta mennessä. Halukkaat ehtivät vielä allekirjoittaa adressin Kansalaisaloite.fi -palvelussa. Aloitteen kannattaminen palvelussa edellyttää vahvaa sähköistä tunnistautumista. Palveluun voi tunnistautua pankkitunnisteilla, varmennekortilla tai mobiilitunnistautumisella.

Kansalaisaloitetta voivat kannattaa äänioikeutetut Suomen kansalaiset.

Suomen kansalaisilla on perustuslaissa turvattu oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Tämän valtiollisen tason vaikuttamiskeinon käyttäminen edellyttää, että aloitetta kannattaa vähintään viisikymmentätuhatta äänioikeutettua Suomen kansalaista kuuden kuukauden kuluessa.