Suomalainen kumisaapas nostaa tekniikan merkitystä Ruotsin saappaanheiton MM-kisoissa

Saappaanheittäjät ovat huolissaan lajinsa tulevaisuudesta, harrastajamäärät ovat parhaista vuosista puolittuneet. Virallisen italialaisen kisasaappaan rinnalle onkin hyväksytty kaksi Nokian valmistamaa saapasta. Notkea nokialainen voi myös antaa lisämetrejä tekniikkataitureille.

urheilu
Isäntä-saappaat
Saappaanheiton tulevaisuuden turvaamiseksi on virallisten saappaiden asemaan nostettu myös Nokian Isäntä-malli.Nokian Jalkineet

Nokian saapas tekee paluun kansainvälisiin saappaanheiton MM-kisoihin ensi kesänä. Kansainvälinen saappaanheittoliitto IBTA hyväksyi kisavälineeksi vanhan tutun Nokian Kontion sekä saman valmistajan Isäntä-saappaan. Nokian Jalkineita valmistaa suomalainen monialayhtiö Berner.

Jäykempi italialainen Siili-saapas säilyttää asemansa kisakentillä niin ikään.

Taustalta kumpuaa huoli saappaanheiton suosion laskusta. Suomen saappaanheittoliitto ilmoittaa itse, että sillä on riveissä 4 500 jäsentä 40:ssä urheiluseurassa. Samaan henkeen liitto toteaa, että harrastajamäärät ovat viime vuosina pudonneet puoleen, mutta mestariluokanheittäjiä on enemmän kuin koskaan.

Notkeat saappaat ovat minua mielyttäneet aina. Jäykkien saappaiden kanssa olen ollut vähän pihalla.

Jari Isokorpi

Aktiiviharrastajat ovat myös huolissaaan Suomen liiton ja kansainvälisen liiton IBTA:n välisestä kärhämästä, jossa väännetään kättä päätöksien laillisuudesta ja rahasta. Riita kärjistyi viime vuoden lopulla Suomen heittoliiton eroamiseen IBTA:sta.

Tarvitaan edullinen ja helposti saatava kisaväline

Saappaanheitossa halutaan nyt ottaa askel taaksepäin ja nostaa esille taas paikalliset ja alueelliset saapasmittelöt. Niihin tarvitaan helposti saatava ja kohtuuhintainen saapas, mieluiten suomalainen. Maailmanmarkkinoiden kehitys on johtanut saappaissakin siihen, että saappaiden tuotemerkit ovat enää eurooppalaisia, mutta itse saapas valmistetaan useimmiten Aasiassa.

– Virallisia heittosaappaita on nyt helpompi saada. Italialaista sai yhdestä erikoisliikeestä. Tämä päätös auttaa ainakin kansanheittoharrastusta, pähkäilee Kansainvälisen saappaanheittoliiton IBTA.n suomalainen puheenjohtaja Jari Isokorpi Riihimäeltä.

Heittäjäveteraani Isokorpi tunnustautuu itse nokialaisen erikoismieheksi.

– Notkeat saappaat ovat minua mielyttäneet aina. Jäykkien saappaiden kanssa olen ollut vähän pihalla.

Seuraavat MM-kisat käydään kesällä Ruotsissa

Notkeamman nokialaisen varren joustavuutta voi taitava heittäjä käyttää ilmalennossa hyväkseen. Leveä varsi merkitsee parempaa lentokykyä, kun saapasta heitetään myötätuuleen. Lisämetrejä voi tulla 6–7.

– Nokialainen lensi aikoinaan hyvissä olosuhteissa pitkälle, yli 70 metriä harjoituksissa, Jari Isokorpi muistelee.

Maailmanennätys on nykyisin 67 metriä.

Kansainväliseen saappaanheittoliitto IBTA:han kuuluu nyt yhdeksän jäsenmaata, kun Suomi yllättäen erosi.

Maailmanmestaruuskisat järjestetään vuoron perään eri maissa. Vuoden 2014 MM-kisat pidetään Ruotsissa Eskiltunassa 11.–13. heinäkuuta.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus