Syövän seulontaa ja potilaiden seurantaa halutaan siirtää pois sairaaloista

Sote-uudistus saattaa sysätä syöpäpotilaiden seulontaa ja seurantaa osin erikoissairaanhoidosta terveyskeskuksiin. Suomen Syöpäpotilaat ry pelkää diagnoosien viivästymistä ja epäilee terveyskeskusten valmiuksia potilaiden seurantaan.

terveys
Sairaalasänky ja naisen kasvot.
Jarkko Riikonen / Yle

Sote-uudistuksessa kaavaillaan syöpäpotilaiden hoidon porrastamista niin, että terveyskeskukset osallistuisivat potilaiden hoitoon nykyistä enemmän.

Terveyskeskukset osallistuisivat nykyistä enemmän syövän varhaisdiagnostiikkaan ja potilaiden seurantaan. Tällä hetkellä syöpien hoito on keskittynyt enimmäkseen yliopistosairaaloihin.

– Usein iäkäs potilas tarvitsee hoitoa lähellä omaa kotia ja läheisiään. Esimerkiksi solunsalpaajahoitoja voidaan tehdä alueellisissa yksiköissä ja tehdään jo nyt, sanoo Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Liisa Pylkkänen.

Hoidon porrastuksesta pitäisi kuitenkin sopia tarkkaan.

– On oltava tarkat yhteiset sopimukset siitä, mitä voidaan toteuttaa milläkin tasolla. Samalla tavalla pitää sopia hoidon seurannasta, että kuka seuraa missäkin vaiheessa, Pylkkänen sanoo.

Varhaisdiagnostiikassa jo ongelmia

Syöpäpotilaat pelkäävät mahdollisen uudistuksen seurauksia.

– Terveyskeskuksissa on jo nyt ongelmia syövän varhaisdiagnostiikassa. Ei lähetetä potilaita tarpeeksi ajoissa erikoissairaanhoitoon tutkimuksiin. Annetaan ensin antibioottia. Käykö niin, että tilanne pahenee entisestään? kysyy Suomen Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja Leena Rosenberg-Ryhänen.

Toinen pelko on, että perussairaanhoidossa ei ole valmiuksia ja mahdollisuuksia sairauden seurantaan.

- Syöpäpotilaan oikeat ongelmat ei kohtaa päättäjiä. Ihmisiä huolestuttaa, miten tulee käymään. Rahaa pitää säästää ja asioita pitää keskittää. Kuinka pitkä matka tulee terveyskeskukseen ja päivystykseen ja syöpähoitoihin?

Suomessa todetaan vuosittain noin 30 000 uutta syöpää. Syövästä paranee jo 70 prosenttia sairastuneista.