"Eineksiä vanhuksille vain kerran viikossa"

Kokkolan ruokapalvelupäällikkö Britt Granbacka ihmettelee väitteitä ruuan huonosta laadusta. Hänen mukaansa ravintoainemäärää seurataan kaupungissa ravitsemus- ja kustannusohjelman avulla. Hän kiistää väitteet siitä, että puolivalmisteita olisi liian usein. Granbacka myöntää, että monelta vanhukselta jää ruokaa lautaselle. Se taas voi johtua siitä, että ruoka jäähtyy, kun hoitajat eivät aina ehdi syöttää sitä asukkaalle.

Kotimaa
Aino Aaltonen syöttää Rauni Aaltosta Kokkolassa Ventuksen osastolla Honkaharjun palvelukeskuksessa.

Rokapalvelupäällikkö Britt Granbacka sanoo, että ravintoaineita ruuassa seurataan kaupungin Aromi-nimisen ravitsemus- ja kustannusohjelman avulla. Samaa ruokalistaa noudatetaan soveltuvin osin sekä vanhustenhuollossa että kouluissa, jonne esimerkiksi Honkaharjun palvelukeskuksen keittiöstä viedään ruuat.

- Yleisesti sanotaan, että tavallisella monipuolisella ravinnolla saadaan enemmän kuin tarpeeksi sekä folaatteja että B12-vitamiineja. Syitä siihen, miksi ruuasta ei sitä saa, voi olla monia. Voi olla ruokahalun puutetta, ruoka ei maistu tai voi olla imeytymishäiriöitä.

- Foolihappo kärsii kuumennuksesta ja sitä on toki vihreissä vihanneksissa, joita kuumennetaan. Myös vihreitä salaatteja on vähemmän, koska monen vanhuksen on vaikea niitä pureskella. Meillä ei kuitenkaan jäähdytetä ja kuumenneta uudelleen ruokaa, sillä meillä ei ole käytössä sitä menetelmää.

- Esimerkiksi parsakaali joudutaan vanhuksille valmistamaan niin kypsäksi ja pehmeäksi, että he pystyvät sen syömään.

Honkaharjun keittiössä käytetään Granbackan mukaan eineksinä vain jauhelihapyöryköitä, -mureketta, kalamureketta ja - pihvejä ja joskus kasvispihvejä. Myös maksalaatikko tulee valmiina.

- Jos katsotaan ruokalistaa, suurin piirtein kerran viikossa käytetään jotain valmisruokaa. On silkka mahdottomuus pyörittää esimerkiksi lihapullia täällä keittiöllä kaikille.

Raa'an lihan käytön puolestaan estävät Granbackan mukaan elintarvikemääräykset. Lihan pitää olla esikypsytettyä.

Syömiseen voi mennä jopa tunti

Lohtajan, Kälviän ja Ullavan vanhusten B12-vitamiini- ja folaattitasot ovat kanta-Kokkolan vanhusten arvoja paremmat. Se ei ruokapalvelupäällikön mukaan johdu ainakaan raaka-aineista, koska ne tulevat koko kaupungissa saman saman hankintarenkaan kautta.

- Olisiko vanhusten kunto ja ruokahalu Kokkolassa huonompi? Olisiko niin, että omaiset ehtivät maaseudulla paremmin käydä syöttämässä vanhuksia?

- Hoitajilla on kova työ syöttää isoja ryhmiä vanhuksia samanaikaisesti. Yhden vanhuksen ruokailu kestää pitkään, ja ruoka saattaa jäähtyä lautasella, jolloin se ei monelle maistu.

Yhden vanhuksen ruokailu kestää pitkään, ja ruoka saattaa jäähtyä lautasella, jolloin se ei monelle maistu.

Britt Granbacka

Päivän ateriaan työntekijöiden palkkakustannuksineen on yhtä Honkaharjun vanhusta kohti budjetoitu runsaat 13 euroa. Ruokapalvelupäällikkö ei pidä sitä korkeana.

Yhtenä uutena keinona Honkaharjussa tarjotaan nyt vanhuksille kananmunapohjaista voimajuomaa tai voimajauhetta.

"Ruoka on parantunut"

Rauni Aaltonen on ollut kolme vuotta hoidettavana vuodeosastolla ja Ventuksen vanhainkodilla.

Silloin kun Ventuksessa tehtiin itse ruoka, oli vaikka madekeittoa, niin kyllä se oli parempaa

Aino Aaltonen

- Tänään on huono päivä, niitä on pari kolme viikossa. Ruoka ei oikein maistu ja tekee mieli nukkua. Sitten on hyviä päivä, ja ruoka menee suurin piirtein kaikki, sanoo "Ukkia" ruokailussa avustava Aino Aaltonen.

- Silloin kun Ventuksessa tehtiin itse ruoka, oli vaikka madekeittoa, niin kyllä se oli parempaa. En voi tätä Honkaharjun ruokaakaan moittia. Kun muutaman kerran on ollut huonoa ruokaa ja siitä on huomautettu, niin heti on tilanne parantunut.

Aino Aaltosen mukaan ruuassa käytetään oikeaa kermaa ja voita, ja ruoka on ravitsevaa. Myös hoitajien valmius asukkaiden syöttämiseen saa häneltä kiitosta.