1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Tutkijat kehittivät olutta maistavan robotti"kielen"

Tutkijoiden mukaan maistajaa voitaisiin käyttää esimerkiksi panimotuotteiden tarkastamiseen. Laite on myös ensiaskel siihen, että tulevaisuuden roboteilla olisi makuaisti.

tiede
Olutpullot ovat asetettu makuulleen riviin, jolloin niiden korkit ja merkit näkyvät.
Marius Becker / EPA

Espanjassa tutkijat ovat luoneet sähköisen "kielen", joka pystyy erottamaan erilaisia olutlaatuja sekä niiden alkoholipitoisuuksia. Tekoelin oli oikeassa lähes 82 prosenttia testatuista tapauksista, sanovat sen luojat.

Barcelonan yliopiston tutkijoiden rakentama maistaja koostuu 21 elektrodista, joista kukin reagoi erilaiseen kemialliseen yhdisteeseen. Kun elektrodit osuvat olueen, ne analysoivat aineen kemialliset tiedot.

Laite pystyi erottamaan muun muassa tummat oluet, lagerit, mallasoluet, pilsnerit ja ykkösoluet toisistaan. Se erottaa kaikki ne laadut, joita se on "opetettu" tunnistamaan. Kieli ei kuitenkaan tunnista niitä, joihin sitä ei ole ohjelmoitu.

Tutkijoiden mukaan maistajaa voitaisiin käyttää tulevaisuudessa esimerkiksi tuotteiden tarkastamiseen. Laite on myös ensiaskel siihen, että tulevaisuuden roboteilla olisi makuaisti.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi