1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkijat: Kolme tapaa karkottaa korvamato

Tutkimuksen mukaan britit korvaavat korvamadon mieluiten toisella kappaleella, kun taas suomalaiset kuuntelevat mieluiten häiritsevän kappaleen alusta loppuun.

Ulkomaat
Lääkäri Juuso Rajala tutkii potilaan korvaa.
Lääkäri Juuso Rajala tutkii potilaan korvaa Puolangan terveysasemalla.Kalle Heikkinen / Yle

Tuore brittitutkimus esittää kolme tapaa hankkiutua eroon korvamadoista. Korvamato on ikävästi pääkopassa soiva, usein ärsyttävä kappale.

Lontoon yliopiston tutkijoiden kyselyyn vastasi 18 000 Suomen ja Englannin asukasta. 90 prosenttia tutkimukseen osallistuneista ilmoitti kärsivänsä korvamadoista ajoittain.

Tutkimuksen mukaan korvamadosta voi esimerkiksi päästä, jos kuuntele päässä soivan kappaleen alusta loppuun tai laulaa sen.

Korvamadon voi myös korvata toisella kappaleella, jossa ei ole kovin tarttuvaa melodiaa, kuten Britannian kuningashymnissä God Save the Queen. Tutkimukseen osallistuneet mainitsivat myös esimerkiksi Paljon onnea vaan -laulun.

Yksi tapa selvitä on vain olla välittämättä koko korvamadosta.

Tutkimuksen mukaan britit korvaavat korvamadon mieluiten Britannian kansallishymnillä. Suomalaiset taas kuuntelevat mieluiten häiritsevän kappaleen alusta loppuun.

Silloin, kun tutkitut yrittivät korvata korvamadon toisella kappaleella, uusi kappale ei enää useimmiten jäänyt soimaan päässä.

Tutkimus on julkaistu julkaisussa PLOS One -lehdessä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi