Unesco järkyttyi: toistasataa museoesinettä vaurioitui pommi-iskussa Kairossa

Islamilaisen taiteen museon näytteillä olevista esineistä 74 tuhoutui täysin. Valtaosa esineistä oli lasia tai posliinia.

Ulkomaat
Islamilaisen taiteen museo Egyptin Kairossa.
Islamilaisen taiteen museo Egyptin Kairossa vaurioitui pahasti 24. tammikuuta.EPA

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on luvannut auttaa kunnostamaan pommi-iskussa pahasti kärsineen islamilaisen taiteen museon Egyptin Kairossa. Rakennus vaurioitui viime viikolla, kun pommi räjähti museon vieressä olevan Kairon turvallisuusjoukkojen päämajan edustalla.

Unescon edustajat ovat järkyttyneitä museon tuhojen laajuudesta. Museossa näytteillä olevista 1 471 esineestä 164 vaurioitui. Esineistä 90 voidaan koota entiselleen tai entisöidä. Valtaosa 74 täysin tuhoutuneesta esineestä oli lasia tai posliinia.

Unesco on varannut hätärahastosta 100 000 dollaria eli noin 74 000 euroa museon korjaamiseen. Järjestö on luvannut lisää taloudellista ja teknistä apua, kun selvitystyö museon tuhoista on tehty. Museon kerrotaan saavan taloudellista apua myös muun muassa Yhdysvaltain hallinnolta.

Museossa on harvinainen kokoelma islamilaista taidetta 1800-luvun lopusta alkaen. Kokoelmiin kuuluu muun muassa mattoja, kolikoita, keramiikkaa, koruja, käsikirjoituksia sekä marmorisia ja puisia veistoksia.

Museorakennuksessa oli hiljattain tehty 14,4 miljoonan dollarin remontti.

Lähteet: AP