Venezuela yrittää kitkeä katuväkivaltaa moottoripyöräilykiellolla

Ryöstäjät ja palkkamurhaajat pakenevat monesti paikalta moottoripyörällä, sanovat Venezuelan viranomaiset.

Ulkomaat
Suuri määrä moottoripyöräilijöitä mielenosoituksessa
Moottoripyöräilijät sanovat kiellon hankaloittavan arkea köyhillä alueilla, joilla julkista liikennettä ei juuri ole.Epa / /Manaure Quintero

Lähes 2 000 moottoripyöräilijää osoitti mieltään uutta moottoripyöräkieltoa vastaan Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa perjantaina.

Maan viranomaiset ovat kieltäneet moottoripyörällä liikkumisen yöaikaan Caracasissa ja eri puolilla maata. Eri tietojen mukaan liikkumiskielto alkaa kello 19 tai 21 iltaisin. Kiellon tarkoituksena on vähentää etenkin katuväkivaltaa, joka on vakava ongelma Venezuelassa.

Viranomaisten mukaan moottoripyörää käytetään monesti ryöstöissä, kidnappauksissa ja henkirikoksissa paikalta pakenemiseen.

Moni motoristi saa elantonsa kyyditsemällä asiakkaita moottoripyörällään. He pitävät kieltoa kohtuuttomana ja perustuslain vastaisena. Moottoripyöräilijöiden mukaan uusi sääntö loukkaa heidän oikeuttaan tehdä työtä ja liikkua vapaasti.

Moottoripyöräilijät sanovat kiellon hankaloittavan arkea köyhillä alueilla, joilla julkista liikennettä ei juuri ole. Tilanne on ongelmallinen muun muassa opiskelijoille ja pienipalkkaisille työläisille.

Venezuelassa tehtyjen murhien määrä on nelinkertaistunut 15 vuoden aikana. Maan väkivaltaa tilastoivan tahon mukaan yli 24 000 ihmistä murhattiin pelkästään viime vuonna.

Lähteet: AP, Reuters